Macron l-a supărat pe Putin. Conversația celor doi a fost făcută publică. Moscova a răbufnit

Macron l-a supărat pe Putin. Conversația celor doi a fost făcută publică. Moscova a răbufnit

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că publicarea unei convorbiri între președintele Emmanuel Macron și liderul rus Vladimir Putin reprezintă o încălcare a „etichetei diplomatice”.

Conversația dintre Macron și Putin, făcută publică

Decizia președintelui francez Emmanuel Macron de a dezvălui schimburi telefonice private într-un documentar despre eforturile sale eșuate de a-l convinge pe președintele Vladimir Putin să nu declanșeze un război în Ucraina a atras un reproș în termeni duri din partea Rusiei.

„Întotdeauna conducem negocierile în așa fel încât nu ne-ar putea fi niciodată rușine”, a declarat miercuri, 6 iulie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-o conferință de presă în Vietnam.

„Spunem întotdeauna ceea ce gândim. Dar practica diplomatică nu permite scurgerea unilaterală a unor astfel de înregistrări.”

Anterior, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat că „nu prea merită să ne așteptăm ca partea franceză să respecte confidențialitatea nimănui”, în timpul unei emisiuni de discuții pe canalul de stat Channel One, duminică seara târziu.

„Parisul a semnalat lumii întregi că consideră normal să publice conversațiile dintre liderii și partenerii săi”.

Cei doi lideri au vorbit înainte de invazia în Ucraina

O întreagă discuție între Macron și Putin, care a avut loc la 20 februarie, cu patru zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina, a fost filmată de o echipă de televiziune a postului France 2.

Ea a fost difuzată în documentarul difuzat joi, intitulat Un președinte, Europa și războiul.

În timpul schimbului de replici, Putin acceptă „în principiu” să se întâlnească cu președintele american Joe Biden la Geneva.

Pe măsură ce Macron se irită, Putin devine disprețuitor și spune că este la sală și că vrea doar să joace hochei pe gheață.

Întâlnirea cu Biden nu a mai avut loc. Consilierul diplomatic al lui Macron este văzut numindu-l pe Putin „mincinos”.

Într-o scenă, în trenul de întoarcere de la Kiev luna trecută, Macron se chinuie să explice de ce a continuat să vorbească cu omologul său rus.

„Am crezut că am putea găsi o cale cu Putin prin încredere și rațiune”, spune el.

Nu a fost prima dată când Elysee a fost acuzat de scurgeri de transcrieri.

În 2020, ziarul Le Monde a publicat schimburi de replici între Macron și Putin despre liderul opoziției Alexey Navalny.

În pofida protestelor sale, aceleași practici sunt comune și pentru Ministerul rus de Externe.

Franța și Germania au acuzat Moscova că a încălcat protocolul diplomatic în noiembrie, publicând corespondența dintre Serghei Lavrov și omologii săi francez și german, în contextul intensificării crizei din Ucraina.