De câți bani are nevoie un om pentru o viață ideală, fără să mai muncească: suma este mai mare decât crezi

De câți bani are nevoie un om pentru o viață ideală, fără să mai muncească: suma este mai mare decât crezi

Fiecare dintre noi își dorește ca, la un moment dat, să nu mai muncească. Pentru un astfel de trai de vacanță perpetuă, preferabil înaintea pensionării, ai însă nevoie de o sumă foarte generoasă bani. Până și aceea variază însă foarte mult, în funcție de pretențiile fiecăruia dintre noi. Un nou studiu și-a propus însă să răspundă la această întrebare.

Cei mai mulți dintre oameni sunt de părere că, dacă ar avea 10 milioane de dolari, aceasta ar fi suma perfectă pentru un trai fără stres și fără o zi de muncă. În mod previzibil, unii dintre participanții la studiu și-au dorit sume de bani semnificativ mai mari, dar partea fascinantă este că, în același timp, un număr surprinzător de mare de indivizi se mulțumesc cu mult mai puțin. Nu toți oamenii își doresc să fie cu adevărat bogați. Doar în Statele Unite ale Americii, un număr covârșitor de indivizi au afirmat că ”o viață absolut ideală” costă miliarde peste miliarde de dolari.

Câți bani îți trebuie în viața asta

Doi psihologi, Bath și Exeter, au ajuns la concluzia că cei mai mulți dintre oameni au nevoie de ”doar” 10 milioane de dolari pentru viața ideală. Singura excepție vine din America, unde unii spun că le trebuie 100 de milioane de dolari ca să trăiască în condiții ideale, iar alții s-au dus la apogeul absolut, 100 de miliarde. 

Pentru a ajuns cât de cât la o concluzie, sondajul publicat de The Guardian a fost realizat pe 8000 de participanți din toată lumea. În 86% dintre țări, există un consens legat de cele 10 milioane de dolari menționate mai sus, dacă nu chiar mai puțin.

La întrebarea „care ar fi premiul ideal la loterie”, în majoritatea țărilor, oamenii au răspuns majoritar că 10 milioane de dolari sau mai puțin ar fi bani suficienți – Argentina (76%), China (74%), Brazilia (72%), Rusia (71%) Suedia (69%), India (69%), Australia (66%), Franța (66%), Coreea de Sud (64%), Marea Britanie (63%), Africa de Sud (62%). În Statele Unite ale Americii există o discrepanță, americanii fiind semnificativ mai lacomi. Ei au dat acest răspuns doar în proporție de 46%.

Semnificativ mai modești în pretenții sunt oamenii din Argentina, India și Rusia, unde mai mult de jumătate dintre cei chestionați au spus că un milion de dolari sau mai puțin ar fi suficienți pentru viața ideală. Până și în Regatul Unit, cel mai popular răspuns a fost de un milion de dolari, în cazul a 26% dintre respondenți. Pe următorul loc s-a aflat varianta cu 10 milioane de dolari sau mai puțin, în timp ce doar 13% cred că ar avea nevoie de 100 de miliarde sau mai mult.

„Principiul economic de bază, conform căruia toată lumea este motivată de nevoi nelimitate și este blocată pe o bandă rulantă a consumerismului și încearcă să acumuleze cât de multă bogăție este posibil să fie neadevărat”, a concluzionat studiul publicat în Nature Sustainability. ”Credința în acest principiu a avut și consecințe teribile pentru sănătatea planetei. Dorința de a crește continuu bogăția individuală și urmărirea unei creșteri economice fără sfârșit are un preț mare. Cu cât a crescut bogăția, cu atât a crescut și cantitatea de resurse folosite și poluarea”, au adăugat cercetătorii.

Citește și: