Dacă vrei să solidarizezi cu Ucraina, mai pune o haină pe tine: explicația îndemnului la nivel european

Dacă vrei să solidarizezi cu Ucraina, mai pune o haină pe tine: explicația îndemnului la nivel european

În cazul în care vrei să întinzi o mână de ajutor Ucrainei și să sabotezi finanțele rusești, cea mai bună soluție ar fi să micșorezi temperatura din casă cu un grad, în această perioadă foarte friguroasă. Sfatul vine de la OCDE.

La momentul de față, cu toate sancțiunile impuse Rusia, țara lui Putin se bucură în continuare de sume fabuloase de bani care intră în visteria de la Kremlin pentru că Europa depinde de gaz rusesc. Este atât de simplu, iar această situație nu se va schimba în viitorul apropiat. Până și premierul României a afirmat că sunt șanse să facem tranziția de la gaze rusești la gaz lichefiat american cândva în toamna acestui an. Până atunci, este imposibil. În consecință, dacă vrei să dai o lovitură Rusiei, micșorează-ți consumul de gaz, începând cu temperatura de la centrală.

Cum dai o lovitură finanțelor Rusiei

Europa este dependentă de importul gazelor de la gigantul rus de stat Gazprom, pe care Kremlinul le folosește ca pe o armă în războiul din Ucraina. Pe marginea acestui subiect, a emis un avertisment Fatih Birol. El este directorul executiv al Agenției Internaționale a Energiei (IEA), o organizație interguvernamentală de profil din cadrul OCDE.

„Rusia își folosește resursele de gaze naturale ca pe o armă economică și politică. Asta e clar pentru toată lumea. Reducerea temperaturii în locuințe cu 1 grad ar economisi circa 10 miliarde de metri cubi de gaze pe an, ceea ce, coroborat cu alte măsuri, ar duce la o diminuare utilă a importurilor de gaze rusești, care se ridică la circa 155 miliarde metri cubi pe an”, a spus Birol, citat de The Guardian.

Acesta este doar unul dintre cele 10 puncte ale unui plan menit să reducă importurile de gaze din Rusia. Celelalte ține de suprataxarea temporară a profiturilor producătorilor, introducerea de obligații minime de înmagazinare de gaze în depozite subterane, înlocuirea centralelor de apartament pe gaze cu pompe de căldură și nereînnoirea contractelor de furnizare pe termen lung semnate cu Gazprom. Una peste alta, dacă mai iei o haină pe tine și cobori temperatura cu un grad în confortul căminului, vei contribui la o lovitură financiară importantă pentru armata lui Vladimir Putin.

Citește și: