19 apr. 2022 | 14:55

Cum te ajută Google să vizitezi cele mai cunoscute situri de patrimoniu din lume

ACTUALITATE
Cum te ajută Google să vizitezi cele mai cunoscute situri de patrimoniu din lume

Departamentul de Stat al SUA facilitează explorarea siturilor de patrimoniu cultural, din întreaga lume, datorită unui recent parteneriat cu Google Arts & Culture.

Anunțată ca parte a Zilei Patrimoniului Mondial, secțiunea dedicată va permite oamenilor să exploreze virtual situri de patrimoniu din 1.100 de proiecte ale Fondului Ambasadorilor, în peste 130 de țări, din întreaga lume.

„Siturile de patrimoniu cultural, obiectele și tradițiile sunt un motiv real de mândrie pentru oamenii din întreaga lume, dar necesită și îngrijire și vigilență”, a scris Lee Satterfield, de la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. „De aceea Centrul Patrimoniului Cultural al Departamentului de Stat lucrează cu guverne și organizații pentru a păstra și proteja moștenirea culturală atât de amenințările naturale, cât și de cele provocate de om, prin Fondul Ambasadorilor Statelor Unite ale Americii pentru Conservarea Culturală (AFCP)”, a mai spus acesta, în continuare.

Google Arts & Culture te plimbă prin lume și te învață lecții prețioase

Printre site-urile expuse se regăsesc moșteniri culturale din întreaga lume, spre exemplu, Wat Chaiwatthanaram, din Ayutthaya din Thailanda, Mausoleul al-Imam al-Shafi’i din Egipt și Sistemul antic Nabataean de protecție împotriva inundațiilor de la Petra.

În total, Centrul Patrimoniului Cultural a adăugat peste 100 de imagini noi cu situri. Alături de acestea, există și o poveste despre conservarea patrimoniului cultural, completată cu videoclipuri și imagini, creată de Centrul Patrimoniului Cultural al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, pentru o mai bună înțelegere, dar și scopul conștientizării prin informație.

Centrul Patrimoniului Cultural a promis că va actualiza situl cu alte și alte povești, pe măsură ce timpul va trece. Și din moment ce cea mai mare amenințare la adresa siturilor de patrimoniu este reprezentattă schimbările climatice, proiectul trage un semnal de alarmă și îndeamnă oamenii să viziteze proiectul Heritage on the Edge, de la Google Arts & Culture.

Iată că, fără să ai prea mulți bani, poți vizita toate acele locuri care ți-au atras atenția, din punct de vedere cultural și istoric, de-a lungul timpului, în timp ce îți îmbogățești cultura generală dar îți sporești și nivelul de empatie.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele