17 feb. 2022 | 09:07

Țările care acceptă să cumperi cetățenie. Care este cea mai ieftină alegere pe care o poți face

Diverse
Țările care acceptă să cumperi cetățenie. Care este cea mai ieftină alegere pe care o poți face
Țări care oferă cetățenie și rezidență prin investiții

La nivel mondial, aproape 30 de țări oferă programe de rezidență și/sau cetățenie prin investiții. În prezent, există doar nouă țări care oferă o cale directă de obținere a cetățeniei pe baza investițiilor. Pentru persoanele mai bogate din țările cu puține opțiuni de călătorie fără viză, acest lucru poate însemna o libertate mult mai mare. Libertate de a călători, de a trăi și de a câștiga mai mult în străinătate. De exemplu, locuitorii din Africa de Sud pot vizita doar 100 de țări fără viză. Un cetățean american, de exemplu, poate vizita 184 de țări.

Distincția dintre rezidență și cetățenie

Distincția dintre rezidență și cetățenie este importantă pentru a explora aceste programe. Rezidența vă permite să locuiți în țară. Este necesară pentru a vă putea muta într-o țară nouă.

Rezidența este temporară și poate fi revocată în orice moment printr-o schimbare a politicilor sau a legilor. Adesea, rezidența este condiționată de îndeplinirea anumitor criterii, cum ar fi menținerea unui loc de muncă cu normă întreagă în țară sau plata unei taxe de rezidență de elită la fiecare câțiva ani și petrecerea unui anumit număr de zile în fiecare an în țară.

Aceasta nu se transmite copiilor dvs. ca și cetățenia. Copiii dvs. trebuie fie să fie incluși ca persoane aflate în întreținere în cadrul vizei dvs. de rezidență, fie trebuie să își asigure propria viză de rezidență ca adulți.

În schimb, cetățenia nu poate fi revocată decât dacă sunteți găsit vinovat de obținerea ei în mod fraudulos. Aceasta se transmite copiilor dumneavoastră și copiilor lor după ei. Cetățenia este aproape întotdeauna însoțită de drepturi civice depline, cum ar fi dreptul la vot și dreptul la un proces echitabil în fața legii.

Deși rar, aceasta poate veni și cu cerințe obligatorii, cum ar fi serviciul militar. Atât cetățenia, cât și reședința vin de obicei și cu responsabilități fiscale. În unele cazuri, rezidenții trebuie să plătească impozite chiar și pentru veniturile obținute în altă țară. În cele din urmă, aveți nevoie de cetățenie pentru a vi se elibera un pașaport pentru a călători fără viză.

Țări care oferă cetățenie și rezidență prin investiții

Rezidența de elită în străinătate nu trebuie să coste șase cifre. Rețineți însă că țările cu cele mai ieftine vize de rezidență fie nu oferă cetățenie, fie cer taxe nerambursabile și „donații”, mai degrabă decât investiții minime pe care le puteți primi înapoi.

Înainte de a cumpăra oricare dintre acestea, vizitați țara cel puțin o dată pentru a vă asigura că vă place cu adevărat. Recomandarea este să petreceți cel puțin câteva săptămâni călătorind prin țară pentru a vă face o idee despre diferitele sale regiuni și orașe și cel puțin o lună de zile trăind în orașul pe care l-ați ales, ca o perioadă de probă.

1.Saint Kitts & Nevis. Pentru 150.000 de dolari poți avea cetățenie

Saint Kitts & Nevis este o națiune cu două insule, situată între Oceanul Atlantic și Marea Caraibelor. Aici s-a înființat în 1984, programul de cetățenie prin investiții. Este cel mai vechi program de acest tip din lume. Solicitantul principal trebuie să aibă peste 18 ani, să îndeplinească cerințele de aplicare și să selecteze una dintre următoarele două opțiuni de investiții.

Și anume, o contribuție nerambursabilă de 150.000 de dolari la Fondul de creștere durabilă pentru un singur solicitant sau pentru o familie de până la patru persoane. O sumă suplimentară de 20.000 de dolari pentru fiecare frate sau soră și 10.000 de dolari pentru fiecare persoană dependentă suplimentară. Achiziționarea de bunuri imobiliare cu o valoare minimă de 200.000 de dolari, revandabile după șapte ani. Sau să cumpărați cu 400.000 de dolari un imobil, revandabil după cinci ani, dintr-un proiect imobiliar aprobat.

2.Saint Lucia. Costuri mari pentru cetățenie pe inslua din Caraibe

Este o națiune insulară din zona estică a Caraibelor. Pe coasta sa se găsesc plaje vulcanice, locuri de scufundări în recif, stațiuni de lux și sate de pescari. Și-a lansat programul de cetățenie prin investiții în 2016. Sfânta Lucia recunoaște dubla cetățenie. Durata de procesare este de trei-patru luni. Investiția are următoarele condiții:

  • O investiție într-un proiect imobiliar de 300 000 dolari, pentru o perioadă minimă de cinci ani.
  • O investiție într-un proiect de întreprindere  de 3,5 milioane dolari.
  • O contribuție comună de 6 milioane dolari.
  • O contribuție nerambursabilă la Fondul Economic Național (NEF) din Sfaint Lucia de 100 000 dolari (pentru un singur solicitant).

 

Un solicitant poate face contribuția în cadrul uneia dintre următoarele patru categorii:

  • Solicitantul principal (100 000 dolari );
  • Solicitantul principal și soțul/soția (140 000 dolari );
  • Solicitantul principal, soțul/soția și până la alte două persoane eligibile aflate în întreținere (150 000 dolari );
  • Două persoane eligibile aflate în întreținere (15 000 dolari );
  • Fiecare persoană eligibilă suplimentară aflată în întreținere (25 000 dolari ).
  • Cetățenii deja aprobați pot adăuga persoane în întreținere în termen de cinci ani de la aprobarea cererii lor.
  • O donație de 35.000 dolari se aplică soților,
  • O donație de 25.000 dolari se aplică pentru fiecare persoană dependentă calificată suplimentară de orice vârstă.
  • O taxă de diligență de 5.000 dolari pentru fiecare persoană dependentă eligibilă cu vârsta de 16 ani sau mai mare.
  • Taxa de procesare guvernamentală este de 1.000 dolari pentru fiecare dependent eligibil.

Principalele beneficii:

  • Un pașaport din St Lucian oferă călătorii fără viză sau cu viză la sosire în 146 de destinații, inclusiv în Spațiul Schengen din Europa, Hong Kong, Singapore, Regatul Unit și multe altele.
  • Nu este necesară reședința sau vizitarea.
  • Solicitanții pot include un soț/soție, copii sub 31 de ani, frați sub 18 ani și părinți cu vârsta de 56 de ani și peste, precum și să adauge persoane în întreținere după ce li s-a acordat cetățenia.

 

3.Thailanda. Un paradis!

Pentru 500.000 de baht thailandezi, aproximativ 16.500 de dolari, puteți cumpăra o viză de reședință în Thailanda. Viza va fi pentru următorii cinci ani. Thailanda oferă șapte opțiuni diferite de rezidență de elită. Acesta variază în funcție de costuri, durată și avantaje. Cuplurile beneficiază de o reducere, 800.000 de baht în total pentru cei doi.  Fiecare persoană dependentă de familie costă încă 300.000 de baht.

La capătul superior al programului de rezidență, puteți cumpăra o rezidență de elită pe 20 de ani. Suma se ridică la 2,14 milioane de baht, care vine cu avantaje. Acestea sunt servicii exclusive la aeroport, cum ar fi accesul la lounge-uri, și servicii de concierge guvernamental. Acestea vă permit să vă simplificați interacțiunile cu birocrația guvernamentală și intrarea în țară.

4.Muntenegru

Muntenegru nu oferă un program de rezidență de elită. În schimb, permite oricui deține proprietăți imobiliare rezidențiale să aplice pentru o viză de reședință. Asta înseamnă că puteți cumpăra o casă ieftină și să vă asigurați rezidența în această frumoasă națiune balcanică.

Totuși, acest lucru vine cu câteva dezavantaje. În primul rând, trebuie să reînnoiți viza în fiecare an. Dacă părăsiți țara pentru mai mult de o lună pe an, trebuie să informați inspectorul de imigrație. După cinci ani în baza unei vize anuale de rezidență temporară, puteți solicita rezidența permanentă. Aceasta trebuie reînnoită doar o dată la cinci ani și nu necesită notificări de călătorie.

Puteți cumpăra cetățenia în Muntenegru pentru o sumă semnificativ mai piperată. Cele două opțiuni includ investirea a 250.000 de euro,  într-un proiect de dezvoltare aprobat de guvern în regiunea nordică. Cu alți 450.000 de euro investiți într-un proiect în regiunea sudică dezvoltată, puteți cumpăra cetățenia. Există și o taxă suplimentară de aplicare nerambursabilă. Valoarea este 100.000 de euro plătibilă guvernului.

5.Letonia. Pentru sume importante ai cetățenie letoniană

Letonia oferă patru modalități de a cumpăra cetățenie:

  • 50.000 de euro investiți într-o mică afacere letonă (sub 50 de angajați),
  • taxă de cerere de 10.000 de euro către guvern,
  • taxe legale și controale de securitate suplimentare până la 30.000 de euro,
  • 250 000 EUR investiți în proprietăți imobiliare rezidențiale,
  • 5% din taxele guvernamentale,
  • taxă de timbru de 2% pentru înregistrarea titlului de proprietate,
  • 250 000 EUR investiți în obligațiuni de stat,
  • 38 000 EUR în taxe guvernamentale,
  • 250 000 EUR depozitați la o bancă letonă și păstrați timp de cel puțin cinci ani,
  • 25 000 EUR în taxe guvernamentale.

 

Spre deosebire de Muntenegru, Letonia este o țară membră atât a UE, cât și a Spațiului Schengen. Cu o viză de reședință, obțineți acces fără viză în toate celelalte țări din Spațiul Schengen.

Letonia oferă, de asemenea, o cale de obținere a cetățeniei. Dar, este mai degrabă un artificiu de marketing decât o oportunitate reală. Pentru a obține această cetățenie este necesară cunoașterea fluentă a limbii letone.

6.Insula Dominica

Mai multe țări din Caraibe oferă rezidență de elită sau cetățenie prin programe de investiții, începând cu Dominica. Această națiune insulară permite obținerea cetățeniei depline pentru doar 100.000 de dolari.

O „donație” de 100.000 de dolari către Fondul Național de Transformare, gestionat de guvern, vă cumpără cetățenia deplină. Puteți cumpăra cetățenia pentru o familie de patru persoane pentru o donație de 200.000 de dolari.

Alternativ, puteți investi 200.000 de dolari în proprietăți imobiliare dominicane. În calitate de cetățean, primiți un pașaport. Dar acesta permite mai puține țări fără vize decât un pașaport american, cu excepția cazului în care aveți o nevoie specifică de un al doilea pașaport.

7.Moldova

În prezent, Moldova nu este membră a Uniunii Europene, dar are un tratat de călătorie cu UE și speră să devină membră în următorul deceniu. Cetățenii din Republica Moldova pot petrece până la trei luni din șase în țările din Spațiul Schengen.

Pentru a locui permanent într-una dintre acestea, ei trebuie să obțină rezidența prin intermediul țării gazdă. Deși Moldova nu oferă o ușă din spate pentru a trăi într-o țară din Spațiul Schengen, ea constituie o țară europeană atractivă în sine. De asemenea, oferă un program de cetățenie prin investiții relativ accesibil.

Pentru a cumpăra cetățenia, trebuie să donați 100.000 de euro către Fondul de investiții publice al țării, plus o serie de taxe administrative nerambursabile. Acestea includ 35.000 de euro în taxe pentru furnizorii de servicii și agenți, taxe de diligență de 6.000 de euro, alte 5.000 de euro în taxe guvernamentale și 300 de euro pentru pașaportul propriu-zis. Totalul se ridică la 146.300 de euro în total taxe nerambursabile.

Concluzie

Numărul statelor este mult mai mare, la fel și prețurile, unele ajungând la peste 400.00 de dolari. Deși nu este o listă exclusivă, aceste țări oferă cele mai rezonabile programe de rezidență și cetățenie. S-ar putea chiar să vă primiți banii înapoi dacă alegeți o țară care permite mai degrabă investiții decât „donații”.

Înainte de a alege o țară, asigurați-vă că înțelegeți pe deplin cerințele acesteia. Ultimul lucru pe care vi-l doriți este o surpriză neplăcută după ce ați cheltuit sute de mii de dolari.

Mai presus de toate, fiți foarte clar cu privire la motivul pentru care doriți o a doua rezidență sau cetățenie. Gândiți-vă de două ori dacă nu intenționați de fapt să trăiți în a doua țară, deoarece procesul costă timp, bani și dureri de cap semnificative pentru a fi finalizat.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Capital.ro
Oraşul din România unde s-a deschis un nou aeroport internaţional. Investiția totală a fost de 180 de milioane de lei
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Este vorba de ION ILIESCU! ANUNȚUL SERII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro