Incendii uriașe lângă Atena, pompierii nu mai fac față. Case și spitale, evacuate de urgență

Incendii uriașe lângă Atena, pompierii nu mai fac față. Case și spitale, evacuate de urgență

Este alertă în Grecia! Un incendiu alimentat de vânturi puternice a izbucnit, marți, în zona muntoasă Penteli, lângă capitala elenă Atena, distrugând case și determinând autoritățile să ordone evacuarea a cel puțin patru zone și a unui spital de copii, relatează Reuters. La operațiune participă și pompieri români.

Incendii la nord de Atena. Locuitorii evacuează Muntele Penteli

Un incendiu a izbucnit, marți după-amiaza târziu, pe versanții Muntelui Penteli, în suburbiile de nord ale Atenei. Locuitorii din orașele Anthousa și Drafi au primit ordin să evacueze zona, în timp ce flăcările se apropiau de primele case. Peste 300 de pompieri, cu zeci de autospeciale, alături de 28 de salvatori români, sunt asistați de 11 bombardiere cu apă și cinci elicoptere.

Focul luminează Acropola și Partenonul

Incendiul a izbucnit, pentru prima dată, în zona Daou din Penteli și și-a croit drum spre Drafi, dar nu amenință încă zonele rezidențiale, a anunțat, în cursul zilei, Serviciul de Pompieri grec. Focul poate fi văzut din centrul Atenei. Incendiile catastrofale de pe Muntele Penteli, la doar câțiva kilometri distanță spre nord, luminează Acropola și Partenonul.

Locuitorii din Penteli, Nea Penteli, Drafi, Daou, Dioni și Kallitechnioupoli au primit o alertă-text de la numărul de urgență 112, în care au fost avertizați să rămână în așteptare pentru instrucțiuni suplimentare din partea protecției civile și a pompierilor.

Flăcări ajutate de vânturi puternice

Alertă în Grecia! În zona de nord a Atenei suflă vânturi puternice, împiedicând eforturile de stingere a incendiilor, notează presa elenă. George Papavasileiou, cercetător la filiala Penteli a Observatorului Național din Atena, a scris pe Facebook că personalul părăsește sediul deoarece „incendiul în pădure a scăpat de sub control”.

Traficul pe următoarele drumuri a fost blocat de poliție: Nea Penteli-Nea Makri de la spitalul militar SNEN 414 până la Agios Petros; Kalission și Papadiamanti spre Drafi; Doukissis Plakentias și Filonos spre Drafi; Anapafseos şi Klistenous spre Penteli. Forțele de intervenție s-au repezit în zonă pentru a opri flăcările, dar fără succes, deoarece vânturile puternice împiedică misiunea. Sute de pompieri luptă cu flăcările uriașe. Incendiul, care arde vegetația joasă, s-a despărțit rapid în două fronturi, unul îndreptându-se spre munte și al doilea spre așezările Drafi și Nea Penteli.

Europa, sufocată de căldură extremă

Pe fondul unei cupole de foc, Europa se topește. Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense și durează mai mult din cauza schimbărilor climatice, subliniază BBC. Terra s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius de la începutul erei industriale și temperaturile vor continua să crească, dacă guvernele din întreaga lume nu vor reduce semnificativ emisiile de carbon.