Se dau bani mulți de la stat acestor români: ce trebuie să faci, până când poți depune cererea

Se dau bani mulți de la stat acestor români: ce trebuie să faci, până când poți depune cererea

În România, există o serie stufoasă de proiecte de finanțare, atât cu bani de la autoritățile române, cât și de la Bruxelles. Important este să lucrezi în domeniul care trebuie sau să ai în vedere un anumit proiect.

În cazul românilor care lucrează în agricultură, în 2022, au fost alocate nu mai puțin de 60,2 milioane de lei sub forma unui sprijin financiar suplimentar. Cererile se depun până pe 30 aprilie, conform unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Agricultorii români, privilegiați, în teorie

La această oră, valoarea totală a Programului Național Apicol (PNA) 2020 – 2022 a crescut la 169,62 milioane de lei, valoarea inițială fiind de 168,63 milioane de lei. Banii din spatele proiectului, pe lângă autoritățile române, vor avea ca sursă Uniunea Europeană, cu 84,81 milioane de lei.

“Valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru Programul naţional apicol pentru perioada 2020-2022 este de 169.621 mii lei, din care suma de 84.810,5 mii lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene la programele apicole naţionale (…), şi distribuită astfel: pentru anul 2020: 50.210 mii lei; pentru anul 2021: 59.215 mii lei; pentru anul 2022: 60.196 mii lei”, se arată în proiectul care modifică şi completează Hotărârea Guvernului nr. 339/2020 privind aprobarea Programului naţional apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, precum şi a valorii sprijinului financiar.

Până la 30 aprilie 2022, se pot depune cererile de intenție pentru finanțare. “Având în vedere că, prin Program se decontează produse proteice solide în cantităţi exprimate în kilograme, iar în categoria produselor proteice solide pot fi încadrate şi produse care în urma reconstituirii se administrează familiilor de albine sub formă lichidă în cantităţi exprimate în ml/l, în scopul decontării unitare se impune clarificarea categoriei de ‘produse proteice solide’, respectiv produse proteice solide care se administrează ca atare, fără posibilitatea de a fi reconstituite; pentru evitarea creării condiţiilor artificiale, se reglementează faptul ca membrii formei asociative să nu poată fi furnizori de servicii de consultanţă, promovare şi / sau perfecţionare în Programul naţional apicol pentru perioada 2020-2022″, se mai menționează în același proiect de hotărâre.

Ca referință, programul național apicol se adresează celor care activează în domeniul apicol și are ca scop încurajarea investițiilor în domeniu cu scopul îmbunătățirii producției, dar și facilitarea comercializării printr-un sprijin financiar generos.

Citește și: