Cum îți încetinește conexiunea la VPN internetul și de ce

Cum îți încetinește conexiunea la VPN internetul și de ce

VPN-urile îți pot reduce seminificativ viteza conexiunii la internet, indiferent cât de mult le-ar plăcea unor furnizori să pretindă contrariul – din păcate, e o realitate.

Deșii unii furnizori se bat cu pumnul în piept și susțin că VPN-ul dezvoltat de ei crește viteza de internet, adevărul este că absolut toate vor cauza o oarecare pierdere a vitezei internetului.

Cea mai mare problemă care afectează viteza de internet atunci când utilizezi un VPN este distanța dintre tine și serverul VPN și, cu cât distanța este mai mare, cu atât pierderea este mai mare. Acest lucru este cauzat de faptul că, oricât de eterice ar părea datele, ele trebuie să respecte legile fizicii. Când navighezi pe internet, trimiți și primești pachete de date, iar acestea trebuie să călătorească fizic către destinație.

Un alt factor important în încetinirile cauzate de VPN este încărcarea serverului la care te conectezi. Un server nu este atotputernic.

Ultimul factor care afectează viteza VPN este protocolul și criptarea. Deși nu este la fel de important ca distanța și încărcarea serverului, nu trebuie să ignorăm acest aspect. În mare, totul se datorează faptului că atunci când utilizezi un VPN, trimiți informațiile printr-un așa-numit tunel VPN. Înainte de trimitere, pachetele sunt criptate și apoi decriptate când ajung la destinație. Acest proces necesită timp – nu foarte mult, dar se adaugă la întârziere.

Cum accelerezi conexiunea VPN

Având în vedere informațiile de mai sus, se pot găsi și modalități de a accelera conexiunea VPN. Cel mai simplu mod este să folosești un alt server, eventual unul mai aproape de tine.

Sau poate vrei să schimbi protocoalele. Dacă conexiunea este foarte lentă, schimbarea de la TCP la UDP ar putea accelera conexiunea sau chiar utilizarea IKEv2 în loc de OpenVPN, dacă securitatea nu este principala ta preocupare.

Te poți, de asemenea, gândi să schimbi furnizorul de internet, dar și pe cel de VPN.