Tehnologia care se află la mare căutare: ce se întâmplă cu VPN-urile

Tehnologia care se află la mare căutare: ce se întâmplă cu VPN-urile

Milioane de ruși au acum acces la informații în afara țării cu ajutorul rețelelor private virtuale.

Cetăţenii ruşi apelează în masă la reţelele private virtuale (VPN) într-un efort de a ocoli reportajele mass-media controlate de stat despre invazia Ucrainei.

VPN-urile – care ascund identitățile și locațiile utilizatorilor – sunt descărcate în Rusia cu sute de mii pe zi, după ce autoritățile ruse au lansat o represiune împotriva oricărei mass-media care nu tratează linia oficială a războiului, potrivit The Washington Post.

Milioane de ruși au acum acces la informații în afara țării cu ajutorul VPN-urilor, ceea ce ar putea pune probleme guvernului președintelui rus Vladimir Putin, deoarece atacul asupra Ucrainei – descris ca o „operație militară specială” – se apropie de a treia lună.

Peste 1.000 de site-uri de internet au fost restricționate de autoritățile ruse – inclusiv Facebook, Instagram și BBC News – de la începutul conflictului, potrivit unui sondaj realizat de un instrument de urmărire a tehnologiei VPN.

Adevărul este la mare căutare

„Nu știam ce se întâmplă în jurul nostru”, a spus The Washington Post, citat de un bărbat pe nume Konstantin. „Mulți oameni din Rusia pur și simplu se uită la televizor și mănâncă orice le hrănește guvernul. Am vrut să aflu ce se întâmplă cu adevărat.”

Descărcările zilnice în Rusia ale celor mai populare 10 VPN-uri au crescut de la aproximativ 15.000 înainte de război la 475.000 în martie și au continuat cu o rată de aproape 300.000 pe zi în această săptămână, potrivit datelor compilate de firma de analiză Apptopia.

Din cauza impunerii de sancțiuni, plata pentru un VPN a devenit din ce în ce mai dificilă, deoarece cardurile de credit nu mai funcționează în afara Rusiei.

Oficialii ruși au încercat să reducă utilizarea VPN. Alexander Khinshtein, care conduce comisia pentru politica informațională a Dumei de Stat a Rusiei, a declarat recent că aproape două duzini de servicii VPN au fost blocate de la mijlocul lunii martie.

„Blocarea serviciilor VPN nu este o sarcină ușoară, dar este în curs de executare”, a spus Moscow Times, citat de el.

Citește și:
Etichete: