Niciodată nu a fost mai simplu să-ți schimbi furnizorul de energie în România: anunțul ANRE

Niciodată nu a fost mai simplu să-ți schimbi furnizorul de energie în România: anunțul ANRE

Schimbarea furnizorului de energie electrică și gaze naturale a fost încurajată de autorități în ultimii ani. Din păcate, s-a reflectat într-un proces destul de complicat care, nu de puține ori, a durat mai multe luni. ANRE vrea să remedieze această situație.

Românii care vor să-și schimbe furnizorul de energie o vor putea face semnificativ mai simplu, în viitorul apropiat. Un anunț pe marginea acestui subiect a fost făcut de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Din câte se pare, tocmai a fost aprobat regulamentul privind organizarea și funcționarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale care va conduce la reducerea birocrației și la schimbarea furnizorului de energie în 24 de ore.

Schimbarea furnizorului de energie, semnificativ mai facilă

„În ședința Comitetului de reglementare din data de 26.01.2022, a fost aprobat Regulamentul privind organizarea și funcționarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale și pentru contractarea furnizării de energie electrică și gaze naturale. Ordinul de aprobare a Regulamentului se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, intră în vigoare la data publicării și se aplică de la data de 28 august 2022″, arată ANRE.

În final, actul normativ are ca scop reducerea semnificativă a birocrației pentru populație, prin optimizarea proceselor operaționale din piața de energie. Astfel, schimbarea furnizorului se va realiza prin gestionarea fluxului de informații necesare într-o manieră complet automatizată, respectând termenele legale. Dincolo de avantajul pentru populație, vor fi folosite semnificativ mai eficient și resursele financiare, umane ale tuturor entităților implicate.

În perioada 01 iulie 2020 – 30 iunie 2022, ANRE implementează proiectul „Dezvoltarea capacității instituționale a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale”, cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Prin intermediul acestui proiect, se vor putea îndeplini noile cerințe europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 h, precum și realizarea interoperabilității datelor referitoare la schimbarea furnizorului din punct de vedere al formatului, se arată în comunicatul ANRE.

Citește și: