Topul în care România este pe primul loc. Avem cel mai mic cost al vieții din Uniunea Europeană

Topul în care România este pe primul loc. Avem cel mai mic cost al vieții din Uniunea Europeană

Potrivit studiilor și statisticilor, România ocupă primele locuri în toate topurile sumbre din Europa, după cum reiese din cifre. Totuși, un top recent a plasat România pe primul loc, și nu la corupție sau alte asemenea. Potrivit unui studiu realizat recent, țara noastră are cel mai mic cost al vieții din Uniunea Europeană. Mai multe detalii, în continuare.

Topul în care România este pe primul loc

Zilele trecute v-am vorbit despre topul celor mai corupte țări, top în care România ocupa locul 3, după Ungaria și Bulgaria, iar azi vom vorbi despre un clasament în care țara noastră este pe primul loc într-un sens pozitiv, și anume la costul vieții.

În ianuarie 2022, România s-a poziționat pe primul loc în topul țărilor cu cel mai mic cost al vieții, pe locul 37 din 42 de state europene și pe locul 102 din 139 de state analizate pe plan mondial de către site-ul numbeo.com.

Poziția ocupată de țara noastră nu este relevantă doar geografic, ci și pentru zona din care facem parte, cu mențiunea că figurăm surprinzător de bine atunci când se calculează puterea locală de cumpărare.

Citește și: Topul în care România stă neașteptat de bine. E pe locul 4 în lume cu una dintre cele mai mari producții anuale

Avem cel mai mic cost al vieții din UE

Astfel, România se plasează mai jos decât Bulgaria (38,38), cu un index de 35,24 (referința de 100 este costul vieții în New York), și chiar decât state non-UE precum Serbia (36,21), Bosnia și Herțegovina (36,12), Albania (35,50) sau, la limită, Rusia (35,26), însă ceva mai sus decât Macedonia de Nord (31,38), Belarus (30,89) sau Republica Moldova (30,35).

Mai mult, în materie de putere de cumărare, devansăm patru state relevante din Uniunea Europeană, respectiv Grecia (indice 39,73, deloc surprinzător în contextul problemelor cauzate de datoria externă excesivă), Bulgaria (45,96), Croația (47,55, unde raportul dintre venituri și prețuri le dă cu minus comparativ cu noi) – de precizat însă că ambele au intrat pe traiectoria adoptării euro – și, neașteptat, Portugalia (46,80, ușor sub noi).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI