27 ian. 2022 | 11:52

Surpriză: cum a reușit Guvernul să greșească mult așteptata OUG cu măsurile pentru facturi

ACTUALITATE
Surpriză: cum a reușit Guvernul să greșească mult așteptata OUG cu măsurile pentru facturi

Nici nu am apucat să sărbătorim faptul că Executivul de la București a adoptat noi măsuri de sprijin pentru plata facturilor, că vine vestea rea. În realitate, Ordonanța de urgență care conține măsurile de sprijin este greșită. Prin urmare, liderii politici s-au reunit pentru a corecta erorile.

Pe agenda publică a Executivului României figura, pentru ziua de astăzi, o ședință de guvern al cărei scop este, printre altele, de a remedia erorile apărute în mult așteptata Ordonanță de urgență, în care românii și-au pus speranța că-i va ajuta să-și plătească mai ușor facturile la energie electrică și la gazele naturale.

„Ora 15.45. Ședință de Guvern în format online. Palatul Victoria. Tema: îndreptare eroare materială – neconcordanță între conținutul corpului principal și anexă, în conformitate cu noile plafoane la gaze naturale, din OUG pentru modificarea și completarea OUG nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum și pentru completarea OG nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei Delta Dunării, proiect aprobat în cadrul ședinței Guvernului din 25 ianuarie 2022”, scrie pe agenda publică a Executivului.

Care sunt noutățile

După ce au soluționat problemele, Cabinetul Ciucă a oferit o actualizare a informațiilor.

„Îndreptarea erorii din Anexă a vizat majorarea volumului total de consum gaze naturale de 1.000 mc plus max. zece la sută, de la 1.100 la 1.200 plus o abatere 10 la sută, în total 1.320 mc”, a transmis Executivul.

Îți amintesc faptul că Eecutivul de la București a publicat vineri Ordonanța de urgență prin care stabilește noua schemă de compensare și plafonare pentru facturile la energie electrică şi gaze naturale, ce se va aplica începând cu data de 1 februarie.

După ce mărim aceste plafoane estimez că ne vom duce pe energie electrică până în 90% (din numărul total al consumatorilor care vor beneficia de compensare – n.r.) și la gaze naturale undeva la 70-75%”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu la TVR.

Conform estimărilor Ministerului de Energie, se pare că în jur de 75% sută dintre consumatorii de energie electrică beneficiază de compensare și în jur de 55-60% dintre consumatorii de gaze naturale.