Cum a ajuns România o imensă groapă de gunoi: zeci de tone de deșeuri ilegale

Cum a ajuns România o imensă groapă de gunoi: zeci de tone de deșeuri ilegale

În plină criză sanitară pandemică, în România iese la iveală o problemă de proporții. Se pare că am ajuns să fim o imensă groapă de gunoi, în care alte state trimit ilegal deșeuri.

Autoritățile descoperă tot mai multe camioane și containere pline cu deșeuri, care încearcă să treacă ilegal granița și să intre în România, unde să descarce încărcătura.

Noi descoperiri de transporturi ilegale de deșeuri

Recent, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu inspectori vamali, comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu și comisari ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, au depistat trei containere cu 76.789 de kilograne de haine second-hand catalogate ulterior ca fiind deșeuri.

Zecile de tone de deșeuri ar fi fost importante din Canada, de către o firmă din Mureș.

În documente, cei implicați au încercat să ascundă faptul că transportau deșeuri, motiv pentru care au menționat că este vorba despre articole de îmbrăcămite la mâna a doua. În realitate, însă, oamenii legii au descoperit că produsele respective prezentau un grad de uzură extrem de dezvoltat, ceea ce nu le permitea reutilizarea. Erau, practic, doar niște deșeuri bune de aruncat de care canadienii voiau să scape, aducându-le în țara noastră, cu ajutorul societății locale respective.

Toată această cantitate uriașă de deșeuri va fi returnată expeditorului, au mai spus autoritățile. Din nefericire, nu este vorba despre un caz izolat. Autoritățile cu abilități în acest domeniu susțin că sunt foarte frecvente situațiile în care descoperă astfel de transporturi ilegale, ce încearcă să pătrundă, sub o formă sau alta, pe teritoriul țării noastre. Probabil că avem nevoie de măsuri mai dure, ca situația să nu se agraveze.

De asemenea, trebuie menționat și faptul că, în acest caz, au intrat pe fir și procurorii, deoarece situația aduce atingere legislației naționale în vigoare. Cercetările se desfășoară acum sub coordonarea Parchetului Curții de Apel Constanța.

Citește și: