Criza semiconductorilor continuă într-o formă agravată: dezastrul care urmează să vină în 2023

Criza semiconductorilor continuă într-o formă agravată: dezastrul care urmează să vină în 2023

Organizația World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) și-a redus previziunile pentru piața globală de cipuri în 2022 și 2023.

În august, WSTS spunea că piața de cipuri va crește cu 13,9% în 2022 și cu 4,6% în 2023. Acum a șters alte 9 puncte procentuale din ambele prognoze și prezice o creștere de 4,4% pentru piață în 2022 și o contracție de 4,1% în 2023.

Această creștere modestă, urmată de o scădere modestă este în concordanță cu analiștii de piață Gartner și IC Insights, dar este în contradicție cu opinia și mai pesimistă prognozată de către Malcolm Penn de la Future Horizons. „Creșterea pieței de cipuri în 2023 va fi „profund negativă”, a spus analistul.

WSTS se alătură trendului

WSTS spune că piața globală anuală a semiconductoarelor va avea o valoare de 580 de miliarde de dolari, în creștere cu 4,4%. Motivele prezentate sunt aproape identice cu cele ale analiștilor de piață: că inflația în creștere a slăbit piețele de consum și a afectat vânzările de componente de memorie.

WSTS susține că unele categorii de componente au rămas puternice și vor înregistra o creștere procentuală de două cifre de la an la an în 2022. Acestea sunt conduse de analog, cu 20,8%, senzori cu 16,3% și logica cu 14,5%. Cu toate acestea, categoria mult mai mare de memorie este de așteptat să scadă în 2022 cu 12,6%.

În 2022, toate regiunile geografice sunt de așteptat să înregistreze o creștere, cu excepția Asia-Pacific. Cea mai mare regiune, Asia Pacific, este de așteptat să scadă cu 2,0%. Se preconizează că regiunea Americii va avea o creștere de 17,0 la sută, Europa cu 12,6 la sută și Japonia cu 10,0 la sută. Cu toate acestea, deoarece Asia-Pacific – inclusiv China – reprezintă aproximativ 60 la sută din piața globală, are un efect dominant și reduce creșterea globală la 4,4 la sută.

În 2023, piața globală a semiconductorilor va scădea cu 4,1%, până la 557 de miliarde de dolari, consideră WSTS. Slăbiciunea memoriei înseamnă că piața sa va scădea la 112 miliarde de dolari, o scădere de 17% față de anul precedent. Alte categorii, inclusiv optoelectronica, senzori, componente discrete și analogice, sunt de așteptat să obțină o creștere procentuală cu o singură cifră.

Piețele geografice din America, Europa și Japonia sunt de așteptat să fie constante în 2023, în timp ce piața din Asia-Pacific se estimează că se va contracta cu 7,5% de la an la an.

Oferta excesivă devine inevitabilă odată cu înrăutățirea situației economice

Se estimează că veniturile globale din semiconductori vor scădea cu 3,6% în 2023, conform celei mai recente prognoze de la Gartner, Inc. În 2022, piața este pe cale să urce cu 4% și să totalizeze 618 miliarde de dolari.

„Perspectivele pe termen scurt pentru veniturile din semiconductori s-au înrăutățit”, a declarat Richard Gordon, vicepreședinte pentru practică la Gartner. „Deteriorarea rapidă a economiei globale și slăbirea cererii consumatorilor vor avea un impact negativ pe piața semiconductoarelor în 2023.”

Se estimează că veniturile globale din semiconductori vor ajunge la 596 de miliarde de dolari în 2023, în scădere față de prognoza anterioară de 623 de miliarde de dolari (vezi Tabelul 1).

În prezent, piața semiconductorilor este polarizată între piețele conduse de consumatori și piețele conduse de întreprinderi. Slăbiciunea piețelor determinate de consumatori este determinată în mare măsură de scăderea venitului disponibil cauzată de creșterea inflației și a ratelor dobânzilor, dar și de reprioritizarea cheltuielilor discreționare ale consumatorilor către alte domenii precum călătoriile, agrementul și divertismentul, care au un impact negativ secundar asupra achizițiilor de tehnologie.

Pe de altă parte, piețele conduse de întreprinderi, cum ar fi rețelele de întreprindere, calcularea întreprinderilor, transportul industrial, medical și comercial, au fost, până acum, relativ rezistente, în ciuda încetinirii macroeconomice și a preocupărilor geopolitice.

„Puterea relativă pe piețele conduse de întreprinderi vine din investițiile strategice ale corporațiilor care caută să-și consolideze infrastructura pentru a continua să-și susțină forța de muncă de la domiciliu, planurile de expansiune a afacerii și strategiile de digitalizare în curs”, a spus Gordon.

Veniturile din memorie vor scădea cu 16% în 2023

Pentru restul anului 2022, piața memoriei este martoră a cererii slăbite, a stocurilor umflate și a clienților care fac presiuni pentru prețuri considerabil mai mici. Ca urmare, piața de memorie va rămâne neschimbată în 2022 și se estimează că va scădea cu 16,2% din venituri în 2023.

Înrăutățirea perspectivelor economice afectează negativ producția de smartphone-uri, PC-uri și electronice de larg consum, care poziționează piața DRAM pentru o ofertă excesivă pentru restul anului 2022 și primele trei trimestre ale anului 2023. Analiștii Gartner prevăd că veniturile DRAM vor scădea cu 2,6% pentru a ajunge la 90,5 miliarde USD în 2022. și va scădea în continuare cu 18% în 2023, până la un total de 74,2 miliarde de dolari.

Întreruperea fabuloasă a NAND care a avut loc în primul trimestru al anului 2022 a crescut prețurile și a mascat mediul de cerere în deteriorare rapidă, ducând la un stoc în exces în al treilea trimestru din 2022, care se așteaptă să se continue în prima jumătate a anului 2023. Se estimează că veniturile NAND vor crește 4,4% până la 68 USD.

8 miliarde în 2022, dar este pe cale să scadă cu 13,7% în 2023, până la 59,4 miliarde USD.

„În timp ce deteriorarea mediului macroeconomic va slăbi cererea consumatorilor, ne așteptăm la un consum relativ mai bun de semiconductori din investițiile în afaceri. În consecință, piețele precum cea industrială, infrastructura de telecomunicații și centrele de date vor fi mai puțin afectate de sentimentul și cheltuielile consumatorilor pe termen scurt”, a spus Gordon.

Ce spune IC Insights

IC Insights consideră că piața semiconductoarelor va crește cu 3% în 2022, pentru a ajunge la o valoare de 636,0 miliarde USD, înainte de a scădea cu 5% în 2023, la 604,2 miliarde USD.

IC Insights a șters 44,6 miliarde USD din estimarea pieței în 2022. În ianuarie anul trecut, prognoza o creștere de 11% pentru 2022 și o valoare de piață de 680,6 miliarde USD.

Perspectiva IC Insights asupra dimensiunii pieței din 2023 este mai mult sau mai puțin în concordanță cu cea mai recentă presupunere a Gartner.

IC Insights face referire la aceleași motive ca și alte studii pentru o scădere a pieței. Slăbiciunea cererii consumatorilor din cauza inflației post-pandemie și a șocurilor legate de costul vieții din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Acest lucru a dus la o cerere redusă de memorie, la umflarea stocurilor de memorie și la scăderea prețurilor medii de vânzare (ASP) pentru DRAM și flash NAND.

Aceste condiții adverse au lovit 2H22 și vor dura până la 1H23, a spus IC Insights. Acest lucru va determina o scădere de 6% pentru piața de circuite integrate în 2023 și de 5% pentru semiconductori în general. Dar IC Insights vede o rată de creștere anuală compusă pe termen lung de 6,5% până în 2026.

În 2022, se estimează că patru categorii majore de produse semiconductoare vor înregistra creșteri procentuale de vânzări de două cifre. Se preconizează că segmentele de microcomponente și optoelectronice vor crește cu o singură cifră.

Se estimează că doar piața de memorie extrem de ciclică va avea o scădere – o scădere de 17%.