SUA acuză Rusia că provoacă foamete prin ținerea ostatică a aprovizionării cu alimente pentru milioane de oameni

SUA acuză Rusia că provoacă foamete prin ținerea ostatică a aprovizionării cu alimente pentru milioane de oameni

Statele Unite vin cu afirmații grave. Secretarul de stat american Antony Blinken a susținut, joi, că Moscova foloseşte cea mai dură armă în Ucraina, adică alimentele, ţinând „ostatică” aprovizionarea cu produse nu doar pentru cei implicați în război, ci şi pentru milioane de oameni din întreaga lume, care se bazează pe exporturile ucrainene.

Statele Unite, declarații acide la adresa Kremlinului. Ce spune secretarul de stat american

Blinken face un apel disperat la adresa Kremlinului ca să înceteze să mai blocheze porturile din Ucraina.

„Guvernul rus pare să creadă că folosirea alimentelor ca armă va ajuta la realizarea a ceea ce invazia sa nu a reuşit – să frângă spiritul poporului ucrainean. Aprovizionarea cu alimente a milioane de ucraineni şi a altor milioane de oameni din întreaga lume a fost literalmente ţinută ostatică de către armata rusă”, a spus el.

Invazia rușilor în Ucraina au dus la catastrofa economica în așa fel încât preţurile globale pentru cereale, uleiuri de gătit, combustibil şi îngrăşăminte să crească exagerat de mult. Rusia şi Ucraina reprezintă împreună aproape o treime din livrările globale de grâu.

Totodată, vecinii de peste graniță sunt un exportator major de porumb, orz, ulei de floarea soarelui şi ulei de rapiţă, în timp ce Rusia şi Belarus – care a susţinut Moscova în războiul din Ucraina – reprezintă peste 40% din exporturile globale de potasă, un nutrient pentru culturi.

„Decizia de a înarma alimentele este a Moscovei şi numai a Moscovei. Ca urmare a acţiunilor guvernului rus, aproximativ 20 de milioane de tone de cereale stau nefolosite în silozurile ucrainene, în timp ce aprovizionarea globală cu alimente scade, iar preţurile cresc vertiginos, ceea ce face ca mai multe persoane din întreaga lume să se confrunte cu insecuritatea alimentară.”, a declarat Blinken.

Pe de altă parte, ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, dezminte informațiile potrivit cărora Rusia este de vină pentru o criză alimentară globală care este pregătită și pusă la punct de mai mulţi ani. Oficialul rus a acuzat autoritățile de la Kiev că reţin navele străine în porturile sale şi că exploatează apele. Mai mult, acesta a spus că armata rusă a încercat în mod repetat să deschidă coridoare sigure pentru nave.

 

Citește și: