Coreea de Nord ar putea testa arma nucleară în viitorul apropiat. Avertismentul unui trimis SUA

Coreea de Nord ar putea testa arma nucleară în viitorul apropiat. Avertismentul unui trimis SUA

Coreea de Nord se pregătește în vederea testării armei nucleare, după aproape cinci ani, a avertizat un emisar american. Sung Kim a declarat că Phenianul ignoră tentativele americane de dialog, Washingtonul fiind pregătit pentru o mare demonstraţie a capacităţilor nucleare în creştere ale Coreei de Nord, cu ocazia evenimentelor de la 15 aprilie, care marchează împlinirea a 110 ani de la naşterea lui Kim Ir Sen – fondatorul dinastiei la putere în Coreea de Nord. Mai multe detalii, în continuare.

Coreea de Nord pregătește testarea armei nucleare

Coreea de Nord ar putea efectua primul test al unei arme nucleare după aproape cinci ani, la mijlocul lunii aprilie, a avertizat miercuri un înalt responsabil însărcinat cu Coreea de Nord în cadrul Departamentului de Stat al SUA, menționând că Phenianul ignoră tentativele americane.

Emisarul Sung Kim a expicat, totodată, că Washingtonul se așteaptă ca, odată cu evenimentele de la 15 aprilie, marcând împlinirea a 110 ani de la naşterea lui Kim Ir Sen, fondatorul dinastiei la putere în Coreea de Nord, Phenianul să planifice o mare demonstraţie a capacităţilor sale nucleare în creştere.

„Ne temem că, în legătură cu viitoarea aniversare de la 15 aprilie, Coreea de Nord va fi tentată să întreprindă o nouă acţiune provocatoare“, a spus Sung Kim în faţa presei, reamintind ultimele teste de lansare de rachete balistice efectuate de Phenian.

Începând cu 2006, Coreea de Nord a efectuat mai multe teste de arme nucleare, ultimul fiind în 2017.

Citește și: Coreea de Nord amenință cu atacuri nucleare Sudul. Declarațiile făcute de sora lui Kim Jong Un

Phenianul ignoră tentativele americane de dialog

Potrivit emisarului american, Phenianul continuă să ignore tentativele Washingtonului în vederea reînnoirii unui dialog privind denuclearizarea peninsulei coreene.

„Nu am primit niciun răspuns de la Phenian, ceea ce este foarte dezamăgitor, deoarece am trimis mai multe mesaje, atât în public, cât şi în privat, invitându-i la un dialog fără condiţii prealabile“, a deplâns Kim, menționând că ultimele teste de rachete balistice reprezintă „o ameninţare serioasă pentru stabilitatea regională“.

În plus, nici China și nici Rusia nu l-au ajutat pe preşedintele american, Joe Biden, în încercarea de a relua discuţiile cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a mai precizat Sung Kim.

Sub conducerea lui Donald Trump, discuţiile despre limitarea ameninţării nucleare venind de la Phenian păreau să facă progrese. Ulterior au stagnat.

După instalarea lui Biden la Casa Albă, Coreea de Nord a demarat o serie de 13 teste cu rachete care au culminat în martie cu lansarea unei rachete balistice potenţial capabilă să ajungă pe coasta de est a SUA, purtând un focos nuclear.

Citește și: