Coreea de Nord a tras o rachetă balistică cu „rază lungă de acțiune” spre Marea Japoniei

Coreea de Nord a tras o rachetă balistică cu

Coreea de Nord a tras joi ceea ce se crede a fi o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) spre mare, în largul coastei sale estice, au declarat militarii din Coreea de Sud și Japonia, în ceea ce ar fi prima lansare cu capacitate completă a celor mai mari rachete ale statului înarmat nuclear din 2017.

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică spre Marea Japoniei

Statul Major interarme al Coreei de Sud a declarat că a detectat lansarea unui „proiectil neidentificat” din Coreea de Nord. Acesta a precizat că se presupune că lansarea a fost o rachetă cu rază lungă de acțiune, posibil o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) lansată pe o traiectorie „înălțată” spre spațiu, a relatat agenția de știri Yonhap.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud nu a confirmat imediat dacă testul a implicat o rachetă balistică intercontinentală. Coreea de Nord nu a mai testat astfel de rachete la întreaga rază de acțiune sau capacitate din 2017.

Paza de coastă a Japoniei a declarat, de asemenea, că lansarea ar putea fi o rachetă balistică, adăugând că se așteaptă ca proiectilul să aterizeze în interiorul zonei economice exclusive a Japoniei (ZEE) la aproximativ 50 de minute după ce lansarea sa a fost raportată pentru prima dată.

La 16 martie, Coreea de Nord a lansat o rachetă suspectă care a părut să explodeze la scurt timp după decolare deasupra Pyongyangului, a declarat armata sud-coreeană, în contextul în care s-a raportat că Nordul, înarmat nuclear, a încercat să testeze cea mai mare rachetă a sa de până acum.

SUA, avertizare privind racheta balistică intercontinentală deținută de Coreea de Nord

Statele Unite și Coreea de Sud au avertizat în ultimele săptămâni că Coreea de Nord s-ar putea pregăti să testeze o rachetă balistică intercontinentală cu rază maximă de acțiune pentru prima dată din 2017.

Oficialii americani au declarat că cel puțin două teste recente, pe 27 februarie și 5 martie, au prezentat cel mai mare sistem ICBM al Coreei de Nord de până acum, Hwasong-17.

„Scopul acestor teste, care nu au demonstrat raza de acțiune a ICBM, a fost probabil acela de a evalua acest nou sistem înainte de a efectua un test cu rază de acțiune completă în viitor, eventual deghizat ca o lansare spațială”, a declarat la acea vreme un oficial american.

Pyongyang nu a identificat sistemul de rachete folosit în aceste lansări, dar a declarat că au fost testate componente pentru un sistem de sateliți de recunoaștere. Liderul Kim Jong Un a declarat luna aceasta că Coreea de Nord va lansa în curând mai mulți sateliți pentru a monitoriza mișcările militare ale Statelor Unite și ale aliaților săi.

Lansarea de joi ar fi cel puțin cel de-al 13-lea test de rachetă balistică lansat de Coreea de Nord în acest an, o frecvență fără precedent care a atras condamnarea Statelor Unite, a Coreei de Sud și a Japoniei.

 

Citește și: