15 interdicții absurde din Coreea de Nord. Aceste lucruri banale pot fi aspru pedepsite de regim

15 interdicții absurde din Coreea de Nord. Aceste lucruri banale pot fi aspru pedepsite de regim

Coreea de Nord este o țară mică, ceea ce înseamnă că, din cauza lipsei de informații, s-au creat multe mituri despre aceasta. Cu toate acestea, a fost realizat un top 15 al lucrurilor interzise în Coreea de Nord care s-au dovedit a fi adevărate.

Lucrurile interzise pe care nu ai voie să le faci în Coreea de Nord

Publicația Bright Side a realizat un top al lucrurilor interzise la nivelul țării Coreea de Nord. Astfel, aceștia au arătat 15 lucruri pe care nu ai voie să le faci în momentul în care te afli în țara lui Kim Jong-un, cea mai închisă țară din lume. Unele lucruri regăsite aici ar șoca pe oricine, având în vedere că, spre exemplu, este interzisă purtarea blugilor albaștri.

Dacă îți permiți blugii, îi poți purta. Însă denimul ar trebui să fie negru, deoarece blugii albaștri sunt interziși. În Coreea de Nord, ei întruchipează imperialismul mondial. Cu toate acestea, dacă sunteți turist, nimeni nu vă va spune un cuvânt, dar va trebui să vă schimbați când vizitați memoriale Kim Il Sung și Kim Jong Il.

Printre lucrurile interzise în Coreea de Nord se numără și accestul la paginile web sau rețelele de Wi-Fi. Ciudat dar adevărat. Deși au computere și internet în Coreea de Nord, internetul este mai mult un intranet numit „Kwangmyong”. Numărul de site-uri este estimat la 1.000 până la 5.500. Toate site-urile internaționale sunt interzise și, dacă nu sunteți de rang înalt, nu vi se va permite niciodată să le vizitați. Sistemul de operare local „Red Star” în cea mai recentă versiune a acestuia, amintește de MacOS X.

Ei spun că a fost realizat datorită pasiunii lui Kim Jong-un pentru produsele Apple. În ceea ce privește Wi-Fi, pur și simplu nu există. Dispozitivele mobile nici măcar nu au acces la „Kwangmyong”. Tabletele chinezești produse pentru Coreea de Nord nu au module Wi-Fi sau Bluetooth. Pur și simplu nu sunt necesare.

Un alt lucru bizar constă în faptul că străină nu pot folosi moneda locală. Turiștii nu au voie să utilizeze moneda națională locală a wonilor nord-coreeni. În magazinele locale pentru străini se poate plăti cu euro, yuani și chiar dolari SUA. Este interzis să cumpărați orice din magazine pentru coreenii locali. Mai mult, străinilor li se interzice chiar să intre în astfel de magazine.

interzise Coreea Nord
Coca-Cola este interzisă in Coreea de Nord, la fel si lanțurile fast-food

Cumpărăturile de mașini și imobile sunt imposibile

Apartamentele din Coreea de Nord nu sunt de vânzare oficial. Sunt distribuite de guvern. Nu se poate alege nici măcar să se mute din mediul rural la Phenian. Acest privilegiu poate fi doar onorat. Cu toate acestea, pe piața neagră, un apartament poate fi achiziționat pentru 70.000-90.000 USD. Refugiații susțin că salariul oficial al unui cetățean coreean obișnuit este de 4 dolari americani pe lună.

La fel ca și apartamentele, mașinile se numără printre lucrurile pe care nu le poți cumpăra. Astfel, cei care dețin o mașină sunt cu siguranță oameni foarte bogați și puternici. Prețul unei mașini este ridicat și este egal cu aproximativ 40.000 dolari americani. Chiar și o bicicletă nu este destul de accesibilă și poate fi întâlnită rar în afara Phenianului. Toate bicicletele sunt înmatriculate, la fel ca și mașinile.

Acessul la presa din trecut este imposibil. Cursul Partidului Muncitorilor din Coreea se poate schimba și coreenii simpli nu trebuie să știe despre asta. Desigur, ziarele și revistele străine sunt excluse. Cu toate acestea, ziarele zilnice sunt de obicei afișate în standuri speciale pe străzi și în stațiile de metrou și nu este nevoie să le cumpărați.

Un alt lucru greu de procurat este literatura religioasă. Coreea de Nord este o țară 100% civilă. Religia nu este interzisă, cel puțin prin lege. Mai mult, există chiar și câteva sate religioase în Phenian, deși sunt strict reglementate de guvern. Există, de asemenea, temple budiste, dar ele sunt în mare parte considerate ca moștenire istorică și culturală.

Dacă dorești să apelezi în străinătate cu o cartelă SIM locală, nu vei putea face acest lucru. Deși telefoanele mobile nu mai sunt o raritate în Coreea de Nord, cetățenii locali nu au voie să apeleze în străinătate, nici măcar unui străin care se află pe teritoriul țării. Pe lângă aceste ciudățenii, nici măcar duș cu apă caldă nu poți face pentru că nu există alimentare cu apă caldă în casele nord-coreene. De asemenea, nu există încălzire centrală. Pentru a încălzi casa, ei folosesc cuptoare care lucrează cu lemn. Chiar și în Phenian.

Călătoriile în altă țară sunt interzise

Pe lângă faptul că înainte de 2015, Coca-Cola a fost interzisă în Coreea de Nord și Cuba, nici călătoriile în străinătate nu sunt permise cetățenilor nord-coreeni. Un alt lucru evident este faptul că în Coreea de Nord nu există lanțuri de tip fast-food. Cu toate acestea, chioșcurile de stradă cu mâncare tradițională coreeană devin din ce în ce mai populare acolo. Preferatul tuturor este kimchi, o varză gustoasă și foarte condimentată.

În ciuda opiniei populare, un cetățean local nu va fi închis sau executat pentru o conversație cu un străin. Cu toate acestea, delincventul va purta o discuție serioasă cu reprezentanții serviciilor speciale. Astfel, dacă vei încerca să vorbești cu un localnic sau să faci poze, sunt șanse să îl pui pe fugă. Este de fapt interzis să faci fotografii cu orice din jurul tău.

Nici la capitolul igienă nu te vei simți foarte confortabil, având în vedere că prezervativele sau produsele de igienă feminină sunt imposibil de cumpărat. Este greu de crezut, dar majoritatea nord-coreenilor nici nu știu că există prezervative. Absorbantele intră în aceeași categorie, astfel că localnicele folosesc o țesătură pe care o reutilizează.

La capitolul frizerii, poți găsi imagini cu tunsorile recomandate femeilor și bărbaților. În cazul bărbaților, aceștia preferă tunsoarea liderului lor, în timp ce femeile poartă un bob lung până la bărbie. Nici în domeniul entertainment nu te vei putea bucura decât de câteva canale de televiziune și radio unde sunt difuzate emisiuni, filme și piese de teatru, care desigur, au legătură cu cei trei Kim.

Citește și: