25 ian. 2022 | 07:30

Copia de buletin care l-a costat surprinzător de scump: așa înțelegi ce înseamnă datele personale date aiurea

ACTUALITATE
Copia de buletin care l-a costat surprinzător de scump: așa înțelegi ce înseamnă datele personale date aiurea

Majoritatea românilor sunt foarte generoși când vine vorba de afișarea buletinului în public. Nu puțini sunt cei care își trimit CNP-ul sau o poză cu actele de identitate prin email, WhatsApp sau alt canal digital de comunicații. Din păcate, un astfel de gest te poate costa foarte scump, după cum și-a dat seama un român.

Un bărbat din Bacău nu a încheiat niciodată un abonament la un serviciu de televiziune, dar când a încercat să-și facă un abonament la telefonie, a descoperit și acele cheltuieli suplimentare. Când a mers la poliție a insistat și pe faptul că nu a împuternicit niciodată pe cineva pentru un astfel de act. În urma investigației s-a ajuns la concluzia că totul a plecat de la o copie după buletin dată aiurea.

Românul cu două abonamente pe nume, fără să știe

Românul locuiește în comuna Răchitoasa, județul Bacău. El a făcut o plângere la Serviciul de Investigații Criminale Bacău după ce a încercat să încheie un contract la un operator român de telefonie în 2020. Reprezentanții societății care furnizează și servicii de televiziune prin cablu i-au atras atunci atenția bărbatului că figurează deja cu două abonamente pentru servicii TV. Acestea au fost încheiate în luna august 2019 și, din păcate, nu au fost achitate până la mijlocul lui 2020.

”Bărbatul a precizat că nu a încheiat respectivele contracte pentru prestări servicii de televiziune, şi nici nu a împuternicit vreo persoană să încheie astfel de contracte în numele său. În urma investigaţiilor efectuate de poliţişti, a fost identificat un bărbat din judeţul Galaţi, bănuit de comiterea faptei”, au atras atenția reprezentanţii IPJ Bacău. ”Din cercetări a reieşit că, în luna ianuarie 2019, păgubitul ar fi încheiat un contract de vânzare – cumpărare a unui autoturism cu bărbatul din judeţul Galaţi, ocazie cu care vânzătorul i-ar fi oferit cumpărătorului în copie, actul său de identitate.”, au mai adăugat oficialii din Serviciul de Investigații criminale.

Ulterior, bărbatul care a făcut înșelătoria a încheiat contractele de servicii TV printr-un apel telefonic, în august 2019. La momentul respectiv, i-a comunicat agentului de vânzări datele de stare civilă ale păgubitului de pe copia de buletin. Abia în ianuarie 2022, după aproximativ un an și jumătate din momentul plângerii inițiale, a fost efectuată o percheziție domiciliară la locuința suspectului din județul Galați, iar acesta a fost reținut pentru 24 de ore, conform Adevărul.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele