Conturile Primăriei Capitalei sunt blocate, din cauza datoriei către Costică Constanda. Ce spune Nicușor Dan

Conturile Primăriei Capitalei sunt blocate, din cauza datoriei către Costică Constanda. Ce spune Nicușor Dan

Afaceristul român Costică Constanda a blocat, miercuri, 4 mai, conturile Primăriei Capitalei, de la care are de recuperat 120 de milioane de euro. Edilul Nicuşor Dan se apără, afirmând că intenţia municipalităţii este de a plăti în tranşe aceşti bani. Mai mult, primarul general spune că blocarea conturilor „nu ajută pe nimeni”.

Primăria Capitalei are conturile blocate din cauza datoriei către familia Constanda

Costică Constanda se află în dispută cu Primăria Generală a Capitalei de mai bine de 10 ani. Astăzi (4 mai), bogătașul a blocat conturile administraţiei locale, de la care vrea să recupereze mulți bani: 75 de milioane de euro şi penalităţile de întârziere. Suma totală este de 120 de milioane de euro.

Ce declară Nicușor Dan

Potrivit edilului Capitalei, Nicușor Dan, PMB va da acești bani în tranșe, nu deodată. Acesta a mai precizat că blocarea conturilor municipalităţii „nu ajută pe nimeni”, subliniind că instituția nu are toată suma pe care o datorează omului de afaceri.

„A existat mai întâi o hotărâre judecătorească definitivă pronunţată de Curtea de Apel în anul 2019 şi recursul respins la Înalta Curte în anul 2020. Prin această hotărâre judecătorească, PMB a fost obligată să plătească 75 de milioane de euro, plus dobânzi penalizatoare, sau penalităţi de întârziere începând cu anul 2010, şi au mai fost două litigii pentru că instanţa respectivă a pus cuvântul dobânzi penalizatoare fără să precizeze cuantumul acestora şi au mai fost două litigii care s-au terminat în aprilie 2022.

În cele două litigii, instanţele au decis cum se calculează dobânzile penalizatoare. Acesta este elementul de noutate în această discuţie care are loc de un an şi jumătate. Intenţia noastră este de a plăti, pentru că este o obligaţie legală, însă nu putem plăti deodată 120 de milioane de euro. Fără să intru în detaliile negocierilor pe care le avem, propunerea noastră este de a plăti eşalonat rate lunare”, a explicat Nicuşor Dan.

Decizia „nu ajută pe nimeni”

Referitor la decizia lui Constanda de a bloca toate conturile municipalităţii, primarul general al Capitalei a afirmat că „nu ajută pe nimeni”, subliniind că primăria nu are toată suma pe care o datorează milionarului.

„Blocarea conturilor pentru investiţii ale PMB nu ajută pe nimeni: nici noi nu putem să plătim investiţii în perioada în care avem conturile blocate pentru investiţii şi nimeni nu cred că o să-şi închipuie că o să putem să scoatem 120 de milioane de euro ca să plătim. Este blocată suma principală – care înseamnă 75 de milioane de euro – şi dobânda penalizatoare până în anul 2020, când a început acel proces despre care v-am spus că s-a terminat în aprilie 2020, deci vorbim undeva de ordinul a 120 de milioane de euro”, a spus edilul Capitalei.

Întrebat la ce soluții se gândește pentru deblocarea conturilor, Nicuşor Dan a răspuns că administraţia locală va „continua lunga discuţie cu familia Constanda”.

Dispută legată de Parcul Bordei şi Cartierul Francez

Primăria Municipiului București are de plătit, în urma unor decizii definitive ale instanţelor de judecată, o datorie către familia Constanda legată de Parcul Bordei şi Cartierul Francez. În 2020, edilul de atunci (Gabriela Firea) a propus Consiliului General darea în plată a unei suprafeţe de 15.000 de metri pătraţi din Cartierul Francez către familia omului de afaceri, dar s-au opus consilierii. Astfel, conturile Primăriei Capitalei au fost blocate.

Citește și: