Comoara României din adâncurile Mării Negre, mai aproape de a ne micșora facturile la energie: s-a dat undă verde

Comoara României din adâncurile Mării Negre, mai aproape de a ne micșora facturile la energie: s-a dat undă verde

Singura șansă ca facturile românilor la energie să mai și scadă în următorii ani depinde semnificativ de independența energetică și de cât de repede o poate dobândi România. Cu cea mai recentă decizie, perspectivele sunt un pic mai optimiste.

Gazele din Marea Neagră sunt mai aproape de a fi exploatate de către români, după ce Autoritatea Națională de Reglementare în Energiei (ANRE) a acordat pe parcursul zilei de ieri licența de operare a conductelor de alimentare aferente activității de producție, pentru perimetrele Pelican și Midia. În acest context, au avut de câștigat Black Sea Oil & Gas, Gaz Plus Dacia şi Petro Ventures Resources.

Se dă drumul gazelor din Marea Neagră

Conform datelor dintr-un comunicat emis de ANRE, în a doua jumătate a lunii iunie 2022, va începe producția de gaze naturale din proiectul „Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) – Conductă de alimentare din amonte – Segment terestru”. Într-un singur an, producția estimată a proiectului va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an sau, în termeni practici, 10% din consumul de gaze al României.

Cu această ocazie, oficialii ANRE au ținut să menționeze că începerea acestui efort de exploatare are mari șanse să faciliteze dobândirea independenței energetice de către țara noastră.

„Având în vedere: Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare în perimetrele XIII Pelican şi XV Midia – Suprafaţa Contractuală B, aprobat prin HG nr. 43/02.01.2014, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 69/28.01.2014, al cărui titular este format din operatorii economici Black Sea Oil & Gas SA., Petro Ventures Resources S.R.L. şi Gas Plus Dacia SRL; Actul de autorizare emis de Ministerul Energiei nr. 100256AA/30.01.2019 pentru componenta offshore;

Actul de autorizare emis de Ministerul Energiei nr. 100437AA/13.02.2019 privind lucrările efectuate pe uscat pentru proiectul „Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) – Conductă de alimentare din amonte- Segment terestru”, în şedinţa Comitetului de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, din data de 15.06.2022, a fost acordată Licenţa ANRE nr. 2462/2022 pentru desfăşurarea activităţii de operare a conductelor de alimentare din amonte aferente activităţii de producţie a gazelor naturale Titularului acordului de concesiune pentru Explorare, Dezvoltare şi Exploatare Petrolieră în perimetrele XIII Pelican şi XV Midia, suprafaţă contractuală B, format din operatorii economici Black Sea Oil & Gas SA, Gaz Plus Dacia SRL şi Petro Ventures Resoures SRL”, se arată în comunicatul emis de instituție.

Citește și: