Dacă rușii închid robinetul de gaz, România a fost cu un pas în fața lui Putin. Cu cine am bătut palma să ne ajute, ca să nu rămânem descoperiți

Dacă rușii închid robinetul de gaz, România a fost cu un pas în fața lui Putin. Cu cine am bătut palma să ne ajute, ca să nu rămânem descoperiți

În contextul conflictului militar desfășurat de Rusia în Ucraina, există temeri tot mai mari că Moscova ar putea reacționa și mai dur, blocând exporturile de gaze naturale către Europa. Din dorința de a ne pune la adăpost, autoritățile de la București i-au luat-o înainte lui Vladimir Putin și au găsit o nouă sursă care să ne onoreze livrări.

Este vorba despre Azerbaidjan. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, i-a transmis omologului săi din Azerbaidjan că România este interesată să importe gaze de la ei.

Anunțul oficial al ministrului Energiei

„Astăzi (joi – n.r.) am avut o nouă întâlnire de lucru cu Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan. Am discutat aplicat despre cooperarea concretă în energie, în domeniile prioritare. Am transmis că România este interesată să importe volume de gaze din Republica Azerbaidjan, având în vedere Parteneriatul Energetic Strategic consolidat dintre cele două ţări.

Totodată, am reiterat că în actualul context de securitate Coridorul Sudic este un factor de consolidare a securităţii energetice europene şi mai ales un instrument mult aşteptat de diversificare a aprovizionării cu gaze, Azerbaidjanul şi Europa fiind acum conectate cu o legătură energetică directă, sigură şi fiabilă”, a explicat ministrul Energiei de la noi.

„Totodată, am făcut schimb de opinii cu privire la alte perspective ale cooperării energetice bilaterale, inclusiv în domeniul energiei nucleare”, a mai spus oficialul român.

Cu această ocazie, ministrul nostru a mai spus că România a fost invitată să facă parte din grupul de lucru în curs de formare pentru proiectul de realizare a unui cablu submarin pentru transportul energiei electrice, pe sub Marea Neagră.

„Ţara noastră a fost invitată să facă parte din grupul de lucru în curs de formare pentru demararea acestui proiect foarte important. Ministrul Parviz Shahbazov a subliniat importanţa proiectului în ceea ce priveşte extinderea oportunităţilor de export de energie electrică între regiune şi piaţa europeană şi a subliniat potenţialul şi planurile Azerbaidjanului pentru exportul de „energie verde”, a mai explicat ministrul Energiei.

Citește și: