Comisia care anchetează violențele de la Capitoliu: „Trump stătea la masă și privea asaltul la televizor”

Comisia care anchetează violențele de la Capitoliu: „Trump stătea la masă și privea asaltul la televizor”

Parlamentarii americani care au investigat revolta din 6 ianuarie de anul trecut de la Capitoliul SUA au declarat că președintele de atunci, Donald Trump, a ales să nu acționeze timp de mai bine de trei ore, în timp ce mii de susținători ai săi au năvălit prin Capitoliu încercând să blocheze certificarea victoriei electorale a lui Joe Biden.

Donald Trump privea pasiv asaltul de la Capitoliu

„Președintele Trump a stat la masa sa și a privit atacul la televizor în timp ce cei mai înalți membri ai personalului său, cei mai apropiați consilieri și membrii familiei sale îl implorau să facă ceea ce se așteaptă de la orice președinte american”, a declarat reprezentanta Elaine Luria, membră a comisiei democrate.

Reprezentantul Adam Kinzinger, un alt membru al comisiei, a declarat că Trump nu a acționat pentru că mulțimea a oprit certificarea.

„Numărătoarea s-a oprit complet și a fost în cele din urmă întârziată ore întregi. Mulțimea îndeplinea scopul președintelui Trump, așa că, bineînțeles, acesta nu a intervenit”, a declarat Kinzinger, un republican.

„Președintele Trump nu a eșuat în a acționa. … El a ales să nu acționeze”.

Comitetul din 6 ianuarie susține că Trump i-a încurajat activ pe revoltători

Comisia de nouă membri ai Camerei Reprezentanților care investighează haosul a prezentat un montaj de mărturii înregistrate video de la consilieri cheie ai lui Trump de la Casa Albă și a prezentat mărturii în direct de la alți doi, pentru a-și susține acuzația că Trump a urmărit insurecția la televizor și nu a făcut nimic pentru a o opri timp de ore întregi.

În remarcile sale de deschidere, reprezentantul Bennie Thompson, un democrat care este președintele comisiei, a declarat:

„Timp de 187 de minute, pe 6 ianuarie, acest om de o energie distructivă dezlănțuită nu a putut fi mișcat. Nici de consilierii săi, nici de aliații săi, nici de scandările violente ale revoltaților sau de rugămințile disperate ale celor care înfruntau mulțimea. Nu a putut fi mișcat”.

Luria declarase pentru CNN la începutul acestei săptămâni că grupul de experți va explora „minut cu minut” ceea ce a făcut Trump timp de trei ore și șapte minute în după-amiaza zilei de 6 ianuarie – de la sfârșitul discursului său de la un miting în care și-a îndemnat susținătorii să meargă la Capitoliu și să „lupte ca naiba” până la final, când le-a spus că ar trebui să se disperseze.

„La 15 minute după ce a părăsit scena, președintele Trump știa că Capitoliul era asediat și atacat”, a declarat ea joi seară.

Trump nu a luat nicio măsură

Într-un târziu în audierea de joi, Luria a declarat că Trump nu a luat nicio măsură „pentru o piatră de temelie a democrației noastre” – tranziția pașnică a funcției.

Vicepreședintele și reprezentanta Liz Cheney, republicană, a declarat că Trump a fost încrezător că își poate convinge susținătorii că alegerile au fost furate, ceea ce, potrivit acesteia, echivalează cu faptul că „se folosește de patriotismul lor”. Cheney a descris comportamentul lui Trump din 6 ianuarie ca fiind „de neiertat”.

Trump a scris pe Twitter: „Mike Pence nu a avut curajul să facă ceea ce trebuia făcut pentru a ne proteja țara și Constituția, oferind statelor șansa de a certifica un set de fapte corectate, nu cele frauduloase sau inexacte pe care li s-a cerut să le certifice anterior. SUA cere adevărul!”

„Nu ar fi trebuit să facă asta”, a spus Matthews. „Ar fi trebuit să le spună acestor oameni să se ducă acasă, să plece și să condamne violența.”

Trump îl implorase pe Pence, atât în privat, cât și în public, înainte de revoltă, să trimită rezultatele alegerilor înapoi în statele pe care le-a pierdut la limită, astfel încât noi electori favorabili lui Trump să îi poată înlocui pe cei oficiali care îl favorizau pe Biden. Experții constituționali spun că acest lucru ar fi fost ilegal.