Tehnica de filme cu spioni prin care FBI a prins unul dintre atacatorii de la Capitoliu

Tehnica de filme cu spioni prin care FBI a prins unul dintre atacatorii de la Capitoliu

FBI a anunțat că a folosit tehnica de recunoaștere facială pentru a identifica și aresta o persoană care a participat la revoltele din Capitoliu, care au avut loc după alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii. Potrivit agenților federali, bărbatul a fost văzut atacând mai mulți ofițeri ai Poliției Capitoliului SUA.

Jurnaliștii de la The Huffington Post au fost primii care au dezbătut acest caz, iar aceștia subliniază că nu a fost vorba doar despre o confirmare a identității protestatarului, ci de o identificare a lui, pentru că identitatea era necunoscută.

Potrivit sursei citate, agenții federali au urmărit o persoană pe nume Stephen Chase Randolph folosind imagini din surse provenite din agitații (inclusiv cele distribuite pe Twitter de un grup cunoscut sub numele de SeditionHunters ).

Un instrument de recunoaștere facială l-a găsit pe suspect, care apărea în poze postate de iubita lui pe Instagram

Au căutat aceste imagini pe web folosind „un instrument de recunoaștere facială open source, recunoscut pentru fiabilitatea rezultatelor pe care le generează”. Căutarea a condus la o pagină publică de Instagram aparținând prietenei lui Randolph care conținea „numeroase imagini” ale suspectului.

Fotografiile postate pe contul iubitei sale îl înfățișau pe bărbat, culmea, purtând aceleași articole vestimentare ca în fotografiile de la Capitoliu, respectiv un fes tricotat de culoare gri cu sigla Carhartt brodată în alb pe partea din față. Acest articol a fost esențial în investigație.

După ce au găsit contul Instagram al iubitei lui Randolph, agenții federali au găsit conturi de Facebook aparținând membrilor familiei sale, dezvăluind numele complet al lui Randolph.

Ultima fază a investigației a plasat doi agenți FBI sub acoperire, la locul de muncă al suspectului

Pentru a confirma participarea lui Randolph la revolte, doi agenți sub acoperire FBI l-au abordat la locul de muncă pe 13 aprilie. Au început o conversație cu Randolph în care a recunoscut că a participat la revolte, în Capitoliul SUA, spunând „Am fost în el” și „A fost al naibii de distractiv”.

Cazul arată modul în care FBI folosește recunoașterea facială pentru a-i găsi pe cei care au participat la revoltele din 6 ianuarie. Astfel de instrumente nu sunt întotdeauna necesare pentru a găsi suspecți, dar utilizarea lor pare să devină din ce în ce mai frecventă.

Citește și: