Cod Rutier 2022: amenda usturătoare dacă uiți să ai așa ceva în mașină, ar putea părea banal

Cod Rutier 2022: amenda usturătoare dacă uiți să ai așa ceva în mașină, ar putea părea banal

Codul Rutier din România înregistrează schimbări semnificative de la un an la altul, dar cele mai multe sancțiuni rămân la fel. Amenzile, în schimb, înregistrează majorări importante. Cel mai bine ar fi să faci un efort să fii la curent cu schimbările.

Majoritatea șoferilor știu că ar fi bine să facă un efort să aibă în mașină o trusă medicală, un extinctor și triunghiuri reflectorizante. Acestea din urmă sunt foarte importante pentru a evidenția mașina staționată, în cazul unui accident sau al unei probleme tehnice. Ce nu știu însă este că absența obiectelor cu pricina se taxează cu amenzi usturătoare, în cazul unui control de rutină. Discutăm de valori între 590 și 725 de lei.

Să le ai nu este suficient, ca să scapi de amenda de circulație

Pe lângă faptul că trebuie să ai în mașină o trusă medicală, un extinctor și triunghiuri reflectorizante, în Ordinul nr. 987/2007 se menționează în mod expres atât conținutul trusei, cât și starea ambalajului. De exemplu, ambalajul trusei sanitare auto trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

a) să asigure o etanşeitate corespunzătoare pentru protejarea conţinutului faţă de praf, umezeală, carburanţi şi uleiuri, printr-un sistem de închidere ferm;

b) să fie dimensionată corespunzător, în vederea depozitării şi asigurării integrităţii componentelor din conţinutul trusei sanitare auto.

Nu în ultimul rând, eticheta trusei sanitare auto, prin lege, trebuie să conțină denumirea produsului, denumirea și adresa producătorului sau, după caz, denumirea și adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piață. Pentru că în trusa cu pricina există diverse produse care pot expira, ai totuși posibilitatea să nu înlocuiești trusa medicală cu totul. În schimb, acelea pot fi înlocuite de utilizator cu produse cu aceleaşi caracteristici, introduse pe piaţă cu respectarea cerinţelor prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 911/2005.

Una peste alta, este foarte important să nu neglijezi prezența acestor obiecte în mașină, dacă nu cumva îți asumi o amendă deloc neglijabilă.

Citește și: