S-a dat legea și toți șoferii trebuie să știe: ce se întâmplă cu amenzile rutiere în 2022, care este punctul de amendă

S-a dat legea și toți șoferii trebuie să știe: ce se întâmplă cu amenzile rutiere în 2022, care este punctul de amendă

Codul Rutier nu se modifică semnificativ de la an la an, dar modul de calcul al amenzilor pe care le primesc șoferii suferă schimbări. Punctul de amendă care stă la baza tuturor calculelor se aliniază la salariul minim pe economie, la inflație și ajunge să te lovească din ce în ce mai mult la buzunare.

În mod absolut surprinzător, punctul de amendă cu ajutorul căruia se calculează toate amenzile de circulație pe teritoriul României, va rămâne neschimbat. Asta înseamnă că discutăm în continuare de 145 de lei. Suma a fost bătută în cuie prin intermediul unei ordonanțe de urgență. Dacă nu ar fi existat această ordonanță, punctul de amendă ar fi crescut, începând cu ianuarie 2021, la 10% din salariul minim brut pe țară. Asta înseamnă că am fi ajuns să discutăm de 255 de lei.

Cum s-a fixat punctul de amendă la 145 de lei

Prin intermediul OUG 130/2021, Guvernul a stabilit plafonarea în continuare a valorii punctului de amendă, măsură începută în 2018. Punctul de amendă este fixat la 145 de lei între 1 ianuarie 2022 și 31 ianuarie 2022. Nu este exclus nici ca valoarea să se mențină neschimbată și în 2023, dar trebuie să așteptăm până la finele anului viitor o eventuală confirmare în acest sens.

Având în vedere faptul că punctul de amendă, în funcție de care se stabilesc amenzile rutiere, reprezintă, potrivit Codului rutier, “10% din salariul minim brut”, valoarea lui ar fi trebuit, începând de luna viitoare, să se majoreze. Mai exact, valoarea unui punct-amendă ar fi trebuit să fie, din 1 ianuarie 2022, 255 de lei, dacă autoritățile nu ar fi intervenit, conform avocatnet.ro.

Ca referință, salariul minim brut pe țară pentru anul 2022 a fost fixat în luna octombrie a acestui an la 2550 de lei. La ora actuală, salariul minim brut pe țară are valoarea de 2300 de lei. Modificarea detaliată mai sus intră în vigoare de la 1 ianuarie 2022 pentru că a fost publicată în Monitorul Oficial.