21 dec. 2021 | 12:54

Gesturile banale care îți aduc amendă în trafic. Poți plăti și 1000 lei dacă faci asta

ACTUALITATE
Gesturile banale care îți aduc amendă în trafic. Poți plăti și 1000 lei dacă faci asta

Aceste lucruri banele pot să îți facă sărbătorile mai triste dacă nu ești atent.

Suntem în aceea perioadă a anului în care toată lumea se grăbește, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să respecți legislația. Din contră, acum ar trebui să dai dovadă de și mai multă atenție ca să nu petreci sărbătorile fără permis sau cu amenzi de achitat.

Nesemnalizarea schimbării direcţiei de mers, vorbitul la telefon, nepurtarea centurii de siguranţă sau trecerea pe culoarea galbenă a semaforului sunt doar câteva dintre faptele care îţi pot aduce extrem de uşor sancţiuni contravenţionale.

Codul Rutier propune sancțiuni usturătoare pentru anumite greșeli.

Uiţi să semnalizezi schimbarea direcţiei de mers

În cazul în care uiți să semnalizezi sau nu prea obișnuiești să faci asta, organele competente îți pot acorda o sancțiune contravențională cuprinsă între 2 sau 3 puncte, adică o amendă între 290 și 435 de lei.

Nu folosești semnele de începător

După cum deja știți, începătorii sunt obligați să afișeze pe lunetă și parbriz celebrele “lămâi”. Cei care nu vor să le folosească pot primi între 2 și 3 puncte, practic o amendă între 290 și 435 de lei.

Treci pe culoarea galbenă

“Forţarea” culorii galbene a semaforului se sancționează cu 2 sau 3 puncte de amendă. Singura situație în care poți face asta este atunci când vehiculul este atât de aproape de semafor încât nu poate fi oprit în condiții de siguranță.

Circuli cu numerele de înmatriculare murdare

Tot cu 2 sau 3 puncte-amendă poate fi sancționată și conducerea unui vehicul ale cărui plăcuțe de înmatriculare sunt murdare. Aceeași sancțiune se aplică și dacă plăcuțele sunt deteriorate sau acoperite cu gheață ori zăpadă.

Nu folosești centura de siguranță

Dacă nu porți centura de siguranță, autoritățile te vor ferici cu între 2 – 3 puncte de amendă și 2 puncte de penalizare.

Vorbești la telefon în timp ce conduci

Ca și în cazul centurii, vei fi amendat cu 2 sau 3 puncte de amendă, dar și o penalizare de două puncte.

Poluezi fonic

Folosirea instalaţiei de sonorizare a maşinii la un nivel de zgomot care afectează atât deplasarea în siguranţă a şoferului, cât şi a celorlalţi participanţi la trafic poate veni la pachet cu 4 – 5 puncte, adică o amendă între 580 și 725 de lei.

Nu ai trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și stingător

Pentru lipsa unuia dintre elementele descrise mai sus poți plăti o contravenție cuprinsă între 4 – 5 puncte de amendă. Nu uita că acestea trebuie să fie omologate și sanu fie expirate.

Dacă intri într-o intersecție care este deja blocată

Indiferent de lumina semaforului, pătrunderea într-o intersecție blocată se pedepsește cu 4 – 5 puncte de amendă și 3 puncte de penalizare.

Circuli cu permisul expirat

Persoanele care urcă la volan deși permisul acestora este expirat se pot alege cu o sancțiune cuprinsă între 6 și 8 puncte, adică o amendă între 870 și 1160 de lei.

Drumul nu este groapa ta de gunoi

Șoferii nu au voie să arunce, să lase sau să abandoneze pe drumurile publice obiecte, materiale substanțe sau vehicule, după caz. O astfel de faptă aduce o sancțiune cuprinsă între 9 și 20 de puncte, adică între 1305 și 2900 de lei.