Ultima oră! Șeful NATO i-a cerut Rusiei retragerea urgentă a trupelor din Ucraina, Georgia și Moldova: „Încercăm un dialog cu Rusia, dar suntem pregătiți și pentru ce e mai rău”

Ultima oră! Șeful NATO i-a cerut Rusiei retragerea urgentă a trupelor din Ucraina, Georgia și Moldova: „Încercăm un dialog cu Rusia, dar suntem pregătiți și pentru ce e mai rău”
Jens Stoltenberg, secretar general NATO

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina ating cote maxime, iar situația pare să scape de sub control. În urmă cu puțin timp, secretarul general al NATO a transmis Rusiei propuneri scrise privind rezolvarea mai multor probleme, subliniind faptul că dorește să facă acest lucru „pe calea dialogului”. Acesta a solicitat retragerea trupelor din Ucraina, Georgia și Moldova, acolo unde se desfășoară fără acordul țărilor respective. În plus, Jens Stoltenberg a dat asigurări că, indiferent de modul în care va răspunde Rusia acestor propuneri, organizația își va proteja aliații, mobilizând toate forțele necesare în acest sens.

„Aliații și-au sporit prezența în Țările Baltice și la Marea Neagră”

Jens Stoltenberg a transmis, miercuri seară, faptul că NATO dorește să rezolve conflictele pe cale amiabilă, astfel că a trimis mai multe propuneri scrise Rusiei în speranța că va reuși să o convingă să aplaneze actualele conflicte fără un posibil război. În ciuda abordării pacifiste, șeful NATO susține că securitatea europeană este prioritatea tuturor, așa încât, indiferent de modul în care Rusia va alege să abordeze conflictul, Organizația este pregătită pentru ce e mai rău.

„ Cerem din nou Rusiei să detensioneze imediat situația. NATO a compus astăzi propunerile scrise pentru Rusia. Am făcut acest lucru în paralel cu SUA. Încercăm în continuare să avem un dialog politic cu Rusia. De aceea am trimis în seara aceasta răspunsurile scrise. Dar, deși sperăm și facem eforturi pentru o soluție, suntem pregătiți și pentru ce e mai rău.

De aceea, creștem pregătirea forțelor noastre, iar aliații și-au sporit prezența în Țările Baltice și la Marea Neagră pentru a întări apărarea aliaților.
De asemenea, am crescut pregătirea forței de răspuns rapid a NATO, care e compusă din diferite elemente, iar principalul element al acestei forțe constă în 5.000 de militari.

Este condusă în prezent de Franța, dar toți aliații contribuie cu militari. Poate fi desfășurată în câteva zile și alți militari pot fi desfășurați într-un termen scurt”, a transmis Stoltenberg într-o conferință de presă.

„Avem planuri pe care le putem pune în executare într-un timp foarte scurt”

Secretarul general al NATO a anunțat că pentru a desfășura forța de răspuns NATO la atacurile Rusiei, este necesară luarea acestei decizii de către Consiliul Nord-Atlantic. Potrivit lui Stoltenberg, în caz de nevoie, această decizie va fi luată fără echivoc, iar la scurt timp, NATO va putea trece la acțiune. Acesta a ținut să menționeze că, pe baza conflictelor dintre Rusia și Ucraina, Organizația a crescut semnificativ pregătirea, anticipând că un astfel de moment crucial poate interveni oricând.

„Pentru a desfășura forța de răspuns rapid a NATO sau orice element al acesteia avem nevoie de o decizie a Consiliului Nord-Atlantic, iar această decizie va fi luată dacă va fi necesar.

Avem planuri pe care le putem activa și pune executare într-un timp foarte scurt. Ceea ce am făcut în ultimele săptămâni a fost să creștem pregătirea, iar ceea ce am făcut în ultimii ani, de când Rusia a folosit forța împotriva Ucrainei, ne-am crescut prezența în regiune”, a adăugat  șeful NATO.

Vă reamintim că, miercuri seară, cei 30 de aliați NATO au transmis propuneri scrise Rusiei, cu scopul de a găsi o cale amiabilă de a rezolva actualele probleme. Deși NATO este o Alianță defensivă și nu dorește confruntare, secretarul general a spus că nu va evita să treacă la acțiune dacă Rusia va alege această cale.

„Propunerile scrise ale celor 30 de aliaţi NATO transmise Rusiei în această seară acoperă o gamă largă de chestiuni. Întindem din nou mâna Rusiei pentru a încerca să continuăm calea dialogului”, a spus Stoltenberg.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI