Cine sunt românii pentru care se ieftinesc benzina și motorina: totul se rezolvă cu o simplă cerere

Cine sunt românii pentru care se ieftinesc benzina și motorina: totul se rezolvă cu o simplă cerere

În contextul crizei inflaționiste pe care o traversăm în ultimele luni, prețurile carburantului s-au majorat semnificativ. Din acest motiv, autoritățile intervin pe piață cu o schemă de ajutor dedicată transportatorilor, care vor fi sprijiniți în privința costului la benzina și motorina necesare desfășurării activității economice pe care o prestează.

Tocmai a fost publicată, în Monitorul Oficial al României, Hotărârea Guvernului 667/2022, al cărei scop îl constituie instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea întreprinderilor afectate de criză, prin atenuarea efectelor economice generate de conflictul armat din Ucraina.

De precizat că acest document trebuie să primească undă verde și de la Comisia Europeană, pentru a putea intra în vigoare.

„Ajutorul de stat se acordă sub formă de grant și nu depășește echivalentul în lei a 400.000 de euro per întreprindere. Toate valorile utilizate sunt în valoare brută, înainte de deducerea taxelor și impozitelor.

Echivalentul în euro al valorii ajutorului de stat acordat întreprinderii este calculat la cursul de schimb stabilit de Banca Națională a României, valabil la data emiterii deciziilor de aprobare a cererilor de compensare a creșterii prețului la combustibil”, se arată în textul actului normativ citat anterior.

Ajutorul se acordă la cerere. Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi

În cazul în care ești transportator, adică deții o licență comunitară eliberată în România sau în alte state membre ale Uniunii Europene, trebuie să știi că, după ce proiectul de lege va intra în vigoare, va fi nevoie să soliciți acest sprijin din partea statului, dacă ai nevoie de el, bineînțeles.

„Cererile de compensare a creșterii prețului la combustibil, însoțite de documentele justificative (…), trebuie să fie corect și complet întocmite, să fie depuse în sistemul informatizat de administrare a schemei în termenele stabilite (…) și să fie semnate electronic sau olograf de către operatorul economic solicitant sau de reprezentantul acestuia”, precizează actul normativ.

De reținut că aceste cereri pentru primirea ajutorului de stat pot fi semnate olograf sau electronic!

Autoritățile de la București susțin că această măsură este deosebit de importantă nu numai pentru sectorul Transporturilor, care e puternic afectat de inflație, ci și pentru bunul mers al întregii economii, dat fiind faptul că, în situația în care în acest domeniu apar dificultăți și întreruperi ale activității, pot exista perturbări pe lanțurile de aprovizionare.

Citește și: