Valorile la închidere a burselor internaționale, luni 23 mai 2022, arată o nouă scădere dramatică la tranzacționări. De exemplu, Wall Street a asistat la o ședință extrem de volatilă. Inflația în creștere, războiul prelungit dintre Rusia și Ucraina și îngrijorările legate de o recesiune economică pe termen scurt au afectat semnificativ încrederea participanților pe piață. Dow și S&P 500 au reușit să încheie pe verde, în timp ce Nasdaq Composite a terminat pe roșu. Europa a stat, relativ, bine, dar cu mari probleme în a stabiliza paritatea euro/dolar. Pe piața românească, la cursul de ieri, BNR anunța o diminuare cu 0.0005 avalorii monedei europene. Cu toate astea, criza își spune cuvântul. Astăzi vom avea un nou curs valutar BNR pentru 24 mai 2022, și vom afla dacă euro câștigă sau pierde teren în fața leului.
La finalul zilei de ieri, Indicele pan-european Stoxx 600 a încheiat în creștere cu 1,3%. Principalele burse și sectoare au încheiat ședința de tranzacționare în teritoriu pozitiv. Indicele bancar european și acțiunile din sectorul minier au condus creșterile, ambele cu peste 2,3%.
Acțiunile Siemens Gamesa au urcat cu 6,2% spre vârful indicelui european al titlurilor blue chip, după ce Siemens Energy s-a oferit să cumpere toate acțiunile în circulație ale firmei de energie regenerabilă pentru 4,06 miliarde de euro.
În partea de jos a indicelui, compania farmaceutică elvețiană Vifor Pharma a scăzut cu 8,3%. Tranzacțiile în creștere din Europa vin după ce piețele regionale au închis în creștere vineri, după o săptămână de tranzacționare volatilă. În pofida închiderii mai ridicate, acțiunile europene au înregistrat totuși o săptămână negativă, în timp ce acțiunile americane au scăzut vineri, extinzând pierderile de la începutul săptămânii și plasând S&P 500 în pragul unei piețe bear.
Pe bursa românească, lucrurile s-au schimbat la finalul tranzcaționărilor. Indicele de tranzacționare BET 10 al Bursei de Valori București a scăzut cu 766 de puncte sau 5,86% de la începutul anului 2022, potrivit tranzacțiilor pe un contract pentru diferență care urmărește acest indice de referință din România.
Astăzi avem un nou curs, și vom vedea după ora 13:00 ce se întâmplă cu moneda europeană și rubla rusească în contextul actualei situații economico-geo-politice.
Noul CURS BNR este cel publicat la cursul zilei de astăzi, după ora 13:00.
1 euro = 4,9457 Lei (-0.0015 Lei)
Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,9457 Lei, alături de o variație negativă de -0.0015 Lei.
1 dolar = 4,6170 Lei (-0.0152 Lei)
Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,6170 Lei, alături de o variație negativă de -0.0152 Lei.
1 liră = 5,7676 Lei (-0.0578 Lei)
O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,7676 Lei, alături de variația negativă de -0.0578 Lei.
Banca centrală din Rusia anunță revenirea rublei a făcut ca aceasta să fie cu peste 30% mai puternică față de dolar decât era înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Revenirea fulminantă a rublei s-a accelerat luni, sporind presiunea asupra Rusiei pentru a relaxa un control cheie al fluxului de capital care a susținut redresarea monedei.
Având în vedere că aceste creșteri amenință acum să afecteze veniturile bugetare și exportatorii, o decizie de reducere a procentului din câștigurile în valută forte pe care exportatorii le convertesc în ruble ar putea fi luată chiar săptămâna aceasta, potrivit a două persoane familiarizate cu această chestiune. Proporția impusă ar putea fi redusă la 50% de la 80% în prezent, au declarat persoanele, care au solicitat anonimatul deoarece detaliile planului nu sunt publice.
Ministerul Economiei a declarat luni târziu că aprecierea rublei a atins un vârf, iar fluxurile de capital și importurile se vor adapta, reducând presiunea asupra cursului, potrivit Tass.
„O ridicare completă a controalelor de capital ar readuce rubla în intervalul de 70-80 față de dolar, care ar fi mult mai confortabil pentru economie.
Acest nivel al cursului de schimb valutar este deja inclus în prețuri. Prin urmare, revenirea la acest interval nu ar alimenta inflația.”, a declarat Tatiana Orlova de la Oxford Economics.
Citește și: Rusia și costul invaziei asupra Ucrainei: rubla a devenit o hârtie fără valoare
1 rublă = 0,0821 Lei (+0.0025 Lei)
O rublă are cursul prezentat la valoarea de 0,0821 Lei, alături de variația pozitivă de +0.0025 Lei.
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează: