Suntem din nou de rușinea Europei: salarii mici, taxe mari. Unde se situează România în UE

Suntem din nou de rușinea Europei: salarii mici, taxe mari. Unde se situează România în UE

România se află la coada clasamentului în Uniunea Europeană în ceea ce privește salariul mediu și puterea de cumpărare. Salariul mediu în România este în țara noastră puțin peste 3.500 de lei.

În ciuda faptului că avem salarii atât de mici, suntem fruntaşi la impozite pe salarii de peste 40% din salariul brut, față de alte țări unde taxele sunt şi de 10%. Ca referință, conform Inspecţiei Muncii, anul trecut 1,2 milioane de români au încasat salariul minim pe economie, adică 2.300 RON brut. Dintre aceștia, o parte au primit în plus bonusuri sau sporuri.

„În România avem o proporţie mare a salariaţilor care câştigă salariul minim, pentru că avem o inegalitate a salariilor pronunţată, mai mare decât media europeană. Lipsa capitalului îşi pune amprenta pe salariile mici din numeroase domenii, industria textilă, Horeca, cei care folosesc intensiv forţa de muncă”, spune Bogdan Găvan, profesor de economie, pentru Stirileprotv.ro.

România, la coada Europei

Mai mult, cei mai mulţi angajaţi, mai exact, peste patru milioane, sunt cei cu un salariu de mijloc cuprins între 2.300 şi 9.000 de lei brut.
În plus, la categoria peste 10.000 de lei brut, sunt aproape 273.000 de români.

„Având în vedere instabilitatea în care trăim, în România, ca şi în alte ţări, oamenii se uită din ce în ce mai mult la venitul de pe cartea de muncă, adică care este suma finală care mie îmi revine. Deja tichetele de masă nu mai reprezintă un avantaj, oamenii le integrează în venitul obişnuit sau într-un lucru obişnuit”, spune Aida Chivu, specialist în resurse umane, citată de aceeași sursă.

Criza de personal din România este una cât se poate de acută. Patronii nu mai știu ce să facă pentru a găsi angajați capabili, în timp ce pretențiile financiare ale acestora sunt mai exagerate ca niciodată.

Deși problema este una la nivel național și afectează o varietate foarte mare de domenii, un exponent bun al fenomenului vine din HoReCa. Industria ospitalității întâmpină probleme semnificative la această oră, iar efectele impredictibilității din timpul pandemiei se vor resimți mulți ani de acum înainte.

Mai multe detalii despre salariile mici din România, în contextul crizei de personal și de ce nu le măresc patronii poți citi AICI.

Citește și: