Cine are voie să circule pe linia de tramvai: detaliul din Codul Rutier care te scapă de amendă

Cine are voie să circule pe linia de tramvai: detaliul din Codul Rutier care te scapă de amendă

Când vine vorba de Codul Rutier din România, prea puțini șoferi știu toate particularitățile din spatele regulamentului pentru circulația pe drumurile publice. O notă importantă vizează circumstanțele circulației pe linia de tramvai. Nu de alta, dar ai putea să scapi de amendă.

Nu mic este numărul accidentelor care se petrec din cauza circulației pe linia de tramvai. Unii șoferi se trezesc cu amendă din partea agentului de circulație, alții reușesc să scape. În cazul în care crezi că ține de noroc, te înșeli. De fapt, toate detaliile referitoare la circulația pe linia de tramvai sunt trecute în legea de căpătâi a circulației pe drumurile publice din România. Este vorba de Codul Rutier.

Ce spune Codul Rutier despre circulația pe linia de tramvai

Într-un postare pe internet, un șofer din Iași, o altă localitate cu tramvai în circulație, a încercat să explice situația în care este legal să treci cu autoturismul pe linia dedicată acestui mijloc de transport. Nu de alta, dar ai fi surprins de numărul șoferilor care nu au nici cea mai vagă idee de acest detaliu.

„În atenţia bizonilor (profesionişti şi amatori cu claxoane şi gura mare ce comentează faptul că se produce ambuteiaj dacă nu stau pe linia de tramvai pentru viraj la stânga) şi ocupă linia de tramvai, în special pe bulevardul Nicolae Iorga (…) pentru intrarea în subpasajul spre cartier Galata. În loc să stea pe banda a doua de circulaţie şi să respecte indicaţia semaforului dedicat, ei ocupă ilegal banda destinată circulaţiei transportului de persoane”, a scris ieșeanul Laurenţiu Gheorghiu, într-un grup destinat traficului.

Tot el, a profitat de ocazie și a integrat în postare un videoclip de pe YouTube creat de un polițist de la IPJ Bihor care adresează același aspect. Diferența este că face referire și punctul din Codul Rutier care vizează scenariul respectiv. „Pe drumul public cu cel mult două benzi pe sens şi cu o a treia bandă pe care este linia tramvaiului lângă axul drumului, conducătorii de vehicule pot folosi această bandă, cu obligaţia să lase liberă calea tramvaiului, la apropierea acestuia”, se arată în Articolul 103 din Codul Rutier, exemplificat de către Tavi Perţea, poliţistul bihorean.

Citește și: