05 iun. 2022 | 09:55

Cinci planete se vor alinia pe cer: când le vei putea vedea fără telescop

ACTUALITATE
Cinci planete se vor alinia pe cer: când le vei putea vedea fără telescop

Celor pasionați de cer și stele li se pregătește ceva cu adevărat special în iunie, deoarece toate cele cinci planete pe care le putem vedea cu ochiul liber: Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, se vor alinia pe cer.

Iar asta nu e tot: aceste planete vor apărea în ordinea distanței lor față de Soare, de la stânga la dreapta, pe măsură ce scanezi orizontul: asta înseamnă să începe cu Mercur (o medie de 58 de milioane de kilometri de Soare) și se termină cu Saturn (o medie de 1,4 miliarde de kilometri de Soare).

Spectacolul celest, care nu trebuie ratat, va fi vizibil spre orizontul de est chiar înainte ca Soarele să răsară.

În timp ce aranjamentul planetar ar trebui să fie vizibil pe toată durata lunii iunie, în dimineața de 3 iunie și 4 iunie, separația dintre Mercur și Saturn a fost cea mai mică: doar 91 de grade.

27 iunie, o altă zi în care aceste planete vor face spectacol

O altă dată de reținut este 27 iunie. Astfel, separarea va crește la 107 grade, iar semiluna în descreștere ar trebui să apară între Venus și Marte.

Mercur va fi vizibil clar și pe 27 iunie, ceea ce te va ajuta să-l observi ușor înainte de a vă îndrepta spre dreapta, de-a lungul orizontului.

În anumite zile, ai putea chiar să arunci o privire asupra celor două planete, Uranus și Neptun, spun astronomii. Cu toate acestea, vei avea nevoie de un binoclu sau de un telescop pentru a observa mai bine fenomenul, deoarece ele nu pot fi văzute cu ochiul liber de aici, de pe Pământ.

Oricum ar fi, spectacolele lunii iunie sunt în toi, așadar poate că nu ar fi rău să acorzi un pic mai multă atenție cerului, în această perioadă. Un astfel de spectacol s-ar putea să fie mult mai interesant decât orice premieră de film.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele