05 dec. 2022 | 13:03

China nu renunță la politica zero-COVID, dar relaxează controalele. Ce s-a întâmplat pentru prima dată în ultimele luni

ULTIMA ORĂ
China nu renunță la politica zero-COVID, dar relaxează controalele. Ce s-a întâmplat pentru prima dată în ultimele luni

China relaxează unele dintre cele mai stricte controale anti-virus din lume, iar autoritățile spun că noile variante ale virusului sunt mai slabe. Însă acestea nu au spus încă când ar putea pune capăt strategiei „zero-COVID”, care limitează milioane de oameni în casele lor și a declanșat proteste și cereri de demisie a președintelui Xi Jinping.

Politica zero-COVID continuă în China, în ciuda protestelor

Luni, navetiștii din Beijing și din cel puțin alte 16 orașe au fost autorizați să urce în autobuze și metrouri fără un test de depistare a virusului în ultimele 48 de ore, pentru prima dată în ultimele luni. Centrele industriale, inclusiv Guangzhou, în apropiere de Hong Kong, au redeschis piețele și afacerile și au ridicat majoritatea restricțiilor de circulație, menținând în același timp restricții în cartierele cu infecții.

Guvernul a anunțat săptămâna trecută că intenționează să vaccineze milioane de persoane de 70 și 80 de ani, o condiție pentru a pune capăt restricțiilor „zero-COVID” care împiedică majoritatea vizitatorilor să intre în China și care au perturbat producția și comerțul global.

Acest lucru a stimulat speranțele pentru un sfârșit rapid al „zero COVID”. Dar experții în sănătate și economiștii avertizează că va fi nevoie de jumătatea anului 2023 și posibil 2024 înainte ca ratele de vaccinare să fie suficient de ridicate și spitalele să fie pregătite să facă față unei posibile erupții de infecții.

 

„China nu este încă pregătită pentru o redeschidere rapidă”, au declarat economiștii Morgan Stanley într-un raport.

„Ne așteptăm la măsuri de reținere care persistă. … Restricțiile ar putea încă să se înăsprească în mod dinamic în orașele de rang inferior, în cazul în care numărul de spitalizări ar crește.”

Milioane de persoane în vârstă vor fi vaccinate

Săptămâna trecută, guvernul a anunțat că intenționează să vaccineze milioane de persoane în vârstă de 70 și 80 de ani, ca o condiție pentru a pune capăt restricțiilor „zero-COVID”, care împiedică majoritatea vizitatorilor să intre în China și care au perturbat producția și comerțul global.

Schimbările au loc în urma protestelor care au cerut încetarea „zero COVID”, dar sunt în concordanță cu promisiunile anterioare ale Partidului Comunist de a reduce perturbările prin relaxarea carantinei și a altor restricții.

Modificările au fost foarte mediatizate, într-un posibil efort de a calma furia publică, dar nu există niciun indiciu dacă vreuna dintre ele ar fi putut fi făcută ca răspuns la protestele din Shanghai și din alte orașe.