Autoritățile din Beijing, în alertă din cauza cazurilor covid-19. Oamenii se aprovizionează cu alimente, de teama restricțiilor

Autoritățile din Beijing, în alertă din cauza cazurilor covid-19. Oamenii se aprovizionează cu alimente, de teama restricțiilor

Capitala chineză Beijing a început testele în masă pentru milioane de locuitori, după o creștere alarmantă a cazurilor de Covid-19. Cartierul Chaoyang a raportat 26 de cazuri în weekend, cel mai mare număr de până acum, de la declanșarea unei noi pandemii de coronavirus. Autoritățile locale iau în calcul restricții mai dure, așa cum sunt deja în alte orașe chineze.

China este în alertă din cauza exploziei de cazuri Covid-19

Anunțul a creat panică și haos în Beijing, unde au fost văzute cozi mari în afara supermarketurilor și magazinelor, în ciuda asigurărilor guvernamentale că există alimente suficiente pentru toată lumea. Îngrijorarea oamenilor vine pe fondul temerilor că Beijingul s-ar putea confrunta cu situația Shanghaiul, unde 26 de milioane de locuitori au fost închiși în casele lor timp de săptămâni.

Din cauza unui focar de COVID-19 care s-ar fi răspândit în capitala Chinei, autoritățile din Beijing sunt în alertă, în timp ce, în Shanghai, după un lockdown de săptămâni întregi, numărul de cazuri și de decese continuă să crească. Experții încearcă să depisteze focarul, au declarat autoritățile orașului în weekend. Există voci care spun că urmează să fie impuse măsuri mai stricte, așa cum sunt deja în alte orașe chineze.

Oamenii stau la coadă pentru a-și face provizii

Oficialii din Chaoyang, unul dintre cele mai mari districte ale capitalei Beijing, au anunțat că vor lansa trei runde de testare în masă a locuitorilor și angajaților. Decizia a fost luată după ce 11 cazuri au fost depistate într-o perioadă de 24 de ore, situație care a făcut ca oamenii să intre în panică și să meargă la cumpărături, de teama unui lockdown. De asemenea, marile supermarketuri din Beijing și-au prelungit orele de deschidere, pentru a face față creșterii cererii, notează BBC.

”Orașul a cunoscut recent mai multe focare care au implicat mai multe lanțuri de transmitere, iar riscul de transmitere continuă și nedetectată este ridicat. Situația este urgentă și sumbră”, a declarat recent Tian Wei, un oficial municipal.

Ce măsuri dure au luat autoritățile

Cel mai recent focar din Shanghai, detectat pentru prima dată la sfârșitul lunii martie, a înregistrat până acum peste 400.000 de cazuri și 138 de decese. Unele dintre măsurile pe care autoritățile chineze le-au aplicat deja includ plasarea de alarme electronice pentru uși, pentru a preveni plecarea celor infectați, și evacuarea forțată a oamenilor din casele lor, pentru a efectua procedurile de dezinfecție. Unii rezidenți din zonele închise din Shanghai spun că au rămas fără provizii și au fost nevoiți să aștepte alimente de la guvern.

Citește și Reacția lui Alexandru Rafila la situația pandemică din China: „Nu are legătură cu ce se întâmplă în Europa“

Spre deosebire de multe alte țări, China urmărește o strategie zero-Covid, cu scopul de a eradica complet virusul din țară. Deși experții chinezi au reușit să mențină nivelurile de infecție relativ scăzute la începutul pandemiei, iată că Beijingul și Shanghaiul se confruntă cu o explozie de noi cazuri, ce par scăpate de sub control.

Citește și: