China anunță că va continua coordonarea strategică cu Rusia, în ciuda invaziei din Ucraina

China anunță că va continua coordonarea strategică cu Rusia, în ciuda invaziei din Ucraina

China a anunțat că va continua să întrețină „coordonarea strategică“ cu Rusia, neținând cont de volatilitatea internaţională, a transmis marţi Ministerul chinez de Externe într-un comunicat. Declarația vine după ce, săptămâna trecută, potrivit unui raport, China şi-a majorat schimburile comerciale cu Rusia în primul trimestru.

China anunţă că va spori coordonarea strategică cu Rusia

China a transmis Rusiei că va continua să sporească „coordonarea strategică“ cu aceasta, indiferent de volatilitatea internațională, a anunțat marți Ministerul de Externe într-un comunicat, transmite Reuters.

Viceministrul chinez de Externe, Le Yucheng, i-a dat luni această asigurare ambasadorului rus în China, Andrey Denisov, se mai arată în comunicat.

Oficialul chinez a citat creșterea de aproape 30% a comerțului dintre China și Rusia în primele trei luni ale acestui an ca dovadă a „rezilienței și puterii endogene“ a cooperării dintre cele două țări, potrivit declarației.

Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre situația din Ucraina. China s-a abținut de la a condamna Rusia în legătură cu Ucraina, unde Organizația Națiunilor Unite a declarat că trupele ruse au ucis peste 2.000 de morți în rândul civililor de la începutul războiului, la 24 februarie.

Rusia neagă că ar fi vizat civili în ceea ce numește o „operațiune specială“.

Citește și: China se repoziționează în războiul din Ucraina? Beijingul cere noi negocieri de pace, după ce a refuzat să condamne invazia rusă

Schimburile comerciale dintre cele două țări au crescut cu 28% în primul trimestru

China și-a majorat schimburile comerciale cu Rusia și cu Ucraina în primul trimestru, iar potrivit Beijingului, această cooperare economică cu ambele țări va rămâne normală.

În perioada ianuarie-martie, comerțul pe relația cu Rusia a crescut la 243,03 miliarde de yuani (38,18 miliarde de dolari) – un avans de 27,8% față de anul trecut, a informat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al vămilor chineze, Li Kuiwen, în cadrul unei conferințe de presă.

Comerțul cu Ucraina a urcat, de asemenea, la 29,6 miliarde de yuani, a spus Li, în creștere cu 10,6%. Cu doar câteva săptămâni înainte de declanșarea războiului în Ucraina, China și Rusia anunțau un parteneriat strategic „fără limite“. Totuși, analiștii susțin că, până în prezent, nu au văzut niciun indiciu major că Beijingul ar încălca sancțiunile occidentale impuse Rusiei.

Citește și: