Întâlnire cheie între Biden și miniștrii ucraineni în Polonia. Discuții la nivel înalt despre războiul lui Putin

Întâlnire cheie între Biden și miniștrii ucraineni în Polonia. Discuții la nivel înalt despre războiul lui Putin

Președintele SUA, Joe Biden, se află în Polonia, călătoria sa marcând a doua oprire de ultim moment prin Europa, menită să coordoneze răspunsul Occidentului la invazia Ucrainei de către Rusia. Avionului liderului de la Casa Albă a aterizat, vineri, 25 martie, la Rzeszow, oraș aflat la 100 de kilometri de frontiera ucraineană. În primele ore ale vizitei sale de două zile în Polonia, Biden s-a văzut cu militarii americani staţionaţi la granița cu Ucraina.

Joe Biden se află în Polonia

Sâmbătă, președintele american Joe Biden poartă discuții cu miniștrii ucraineni în Polonia, fiind prima sa întâlnire față în față cu astfel de oficiali, de când forțele ruse au invadat Ucraina în urmă cu o lună.

Întrevederea va fi cu secretarul de stat american Antony Blinken, secretarul american al apărării Lloyd Austin și omologii lor ucraineni, Dmytro Kuleba și Oleksii Reznikov.

Discuții la nivel înalt cu oficiali ucraineni

Liderul de la Casa Albă se află pe teritoriul polonez de vineri și urmează să se întâlnească și cu omologul său polonez Andrzej Duda. Acesta va susține un discurs important despre conflict în decursul zilei de astăzi. Statul NATO l-a întâmpinat pe președintele SUA, Joe Biden, ca parte a misiunii sale de a susține apărarea Organizației după invazia Rusiei.

Potrivit Administrației Prezidențiale, Joe Biden va organiza, sâmbătă, o întâlnire bilaterală cu Duda, în cadrul căreia va discuta despre modul în care SUA și aliații americanilor reacționează la criza refugiaților ucraineni.

Liderul de la Casa Albă a participat la o serie de întâlniri cu liderii lumii

Deplasarea președintelui american în Polonia vine după întâlnirile de joi, de la Bruxelles, unde a participat la o serie de summituri de urgență. Cel mai puternic om al planetei a anunțat noi acțiuni împotriva sutelor de membri ai parlamentului Rusiei și a discutat cu liderii mondiali despre cum va răspunde lumea dacă Rusia va folosi arme chimice, biologice sau nucleare în conflictul din Ucraina.

Polonia a primit refugiați din Ucraina

Peste 3,6 milioane de ucraineni au fugit din țara lor, potrivit Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați. Majoritatea a plecat în vestul Europei. Polonia, care se învecinează la vest cu Ucraina, a calculat peste două milioane de refugiați ucraineni.

Pe măsură ce amenințarea președintelui rus Vladimir Putin asupra Europei a crescut în ultimii ani, Polonia a găzduit trupe și avioane americane. În luna februarie, înainte ca Rusia să atace Ucraina, Polonia a fost una dintre țările cărora Joe Biden le-a trimis 3.000 de militari, pentru a consolida flancul estic al alianței.

Citește și: