Cercuri bizare, descoperite în România: ce au observat arheologii pe câmpurile din Arad

Cercuri bizare, descoperite în România: ce au observat arheologii pe câmpurile din Arad

Niște cercuri bizare au fost descoperite în județul Arad. Arheologii Complexului Muzeal Arad (CMA) au demarat în această perioadă prima etapă a proiectului ArheoPecica. Acest proiect ce are ca scop punerea în valoare a celei mai bogate zone arheologice din județ, cea a orașului Pecica și a localităților limitrofe.

Așadar, potrivit CMA, „sunt revizitate și reevaluate situri arheologice deja cunoscute, iar altele sunt identificate acum pe baza imaginilor satelitare, a fotografiilor aeriene, a scanărilor magnetometrice și a altor tehnologii moderne. De la nivelul solului sunt recoltate materiale care să ajute la stabilirea cronologiei obiectivelor arheologice (fragmente ceramice, unelte din piatră etc)”.

Aceste cercuri ciudate au fost descoperite în Arad

Proiectul ArheoPecica își mai propune să evalueze un câmp de movile funerare, situat în partea nord-estică a unității administrativ-teritoriale a orașului Pecica. Concluzia proiectului va consta în prezentarea tuturor siturilor arheologice din zona vizată, în cadrul unui volum dedicat.

CMA a făcut publică o imagine în care pot fi observate două situri arheologice datând din eneoliticul timpuriu (cca. 4500-4000 î.Hr.), pentru a ilustra aceste preocupări. Acestea sunt aflate în imediata apropiere a celei mai mari necropole a perioadei evocate din arealul intra-carpatic. Siturile au forma unor cercuri concentrice mărginite de şanţuri.

Ca referință, Muzeul din Arad a fost deschis în 1893 ca expoziție de relicve a revoluției pașoptiste, etalată în holul de la etajul II al Teatrului de Stat. Două decenii mai târziu, muzeul a fost mutat în nou construitul Palat Cultural (1913), alături de filarmonica și biblioteca orașului. Aici au fost amenajate, alături de vechea expoziție de relicve, săli de expunere pentru colecția de arheologie și istorie medievală, precum și o galerie de artă europeană.

În perioada interbelică, au fost adăugate o expoziție de etnografie și două camere memoriale dedicate oamenilor politici arădeni Vasile Goldis și Ștefan Cicio-Pop (1934). După preluarea puterii de către comuniști, colecțiile și expozițiile de bază au fost reorganizate în spiritul noii ideologii, în 1954-1955 fiind redeschise secția de istorie veche, “Muzeul Revoluției de la 1848” și galeria de artă, iar în 1956 expoziția de etnografie.

Notă pentru cititor: imaginea din deschidere este cu titlu de prezentare. Fotografia de la fața locului este cea de mai jos (sursa foto: www.aradon.ro).

Sursa: Aradon.ro
Citește și: