Descoperire arheologică impresionantă: ce s-a găsit în Catedrala Notre-Dame de Paris

Descoperire arheologică impresionantă: ce s-a găsit în Catedrala Notre-Dame de Paris

Catedrala Notre-Dame din Paris se reconstruiește, după dezastrul din 2019. În timpul unor săpături arheologice desfăşurate înainte de lucrările de reconstrucţie a fleşei catedralei, au fost descoperite mai multe morminte şi un sarcofag de plumb.

Conform Ministerului Culturii din Franţa, aceste vestigii sunt „de o calitate ştiinţifică remarcabilă”. Mai exact, printre morminte, „a fost dezgropat un sarcofag antropomorf de plumb, conservat în întregime”. Sarcofagul ar putea aparţine „unui înalt demnitar, datând probabil din secolul al XIV-lea”.

Mai mult, imediat sub nivelul actual al podelei catedralei, s-a descoperit „existenţa unei fose în care au fost îngropate elemente sculptate policrome identificate ca aparţinând fostului paravan (tribună ce formează un gard de piatră sau lemn şi desparte corul liturgic de naos) al Notre-Dame, construit în jurul anului 1230 şi distrus la începutul secolului al XVIII-lea”, potrivit aceleiași surse.

Catedrala Notre-Dame din Paris ascunde secrete fascinante

„Am putut să trimitem o cameră de mici dimensiuni înăuntru care ne-a arătat rămășițe textile, materie organică precum păr și rămășițe de plante”, a declarat Cristophe Besnier de la Institutul Național de Arheologie al Franței.

Echipa a introdus o mini cameră endoscopică pentru a arunca o privire în interiorul sarcofagului deformat de pământ și pietre și a surprins „bucăți de țesătură, păr și, mai ales, o pernă de frunze în vârful capului, un fenomen binecunoscut de când liderii religioși erau îngropați”, a spus arheologul principal Christophe Besnier.

„Faptul că aceste elemente vegetale sunt încă în interior înseamnă că organismul se află într-o stare foarte bună de conservare”, a observat el.

Lucrările de securizare şi de consolidare la catedrala Notre-Dame din Paris, devastată în urmă cu doi ani de un incendiu, au fost finalizate anul trecut, urmând ca acum să înceapă etapa lucrărilor de restaurare, au anunţat autorităţile. Autoritățile franceze estimează că emblematica Notre-Dame va fi redeschisă publicului abia în anul 2024.