Ce spune șeful DNA despre fuga din țară a lui Sorin Oprescu și Elenei Udrea. De ce nu pot fi opriți din punct de vedere legal

Ce spune șeful DNA despre fuga din țară a lui Sorin Oprescu și Elenei Udrea. De ce nu pot fi opriți din punct de vedere legal

Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, vine cu lămuriri în ceea ce privește cazurile lui Sorin Oprescu și Elena Udrea. Acesta a afirmat că procurorii anticorupţie nu au atribuţii după ce judecătorii s-au pronunţat definitiv într-un dosar, referindu-se la situațiile celor doi fugari.

Crin Bologa, despre cazurile lui Udrea și Oprescu

Bologa a venit cu explicații detaliate despre atribuțiile pe care le au procurorii DNA și despre faptul că aceștia nu au astfel de atribuții în cazuri precum cele ale Elenei Udrea și Sorin Oprescu.

”Procurorii au anumite atribuţii şi competenţe prevăzute în mod expres prin lege. Principala atribuţie a procurorilor şi a procurorilor DNA este efectuarea urmăririi penale în cauzele de mare corupţie şi medie corupţie şi susţinerea dosarelor noastre în instanţa de judecată. Procurorii, şi nici procurorii DNA, nu au nicio atribuţie după rămânerea definitivă a hotărârilor judecătoreşti de condamnare, nu au nicio atribuţie pentru a stopa sau a urmări persoanele condamnate definitiv, inclusiv persoanele condamnate pentru dosare de mare corupţie”, a declarat şeful DNA Crin Bologa, la Prima TV.

Șeful DNA a vorbit și despre cazul lui Cristian Popescu Piedone, care a fost ridicat de pe aeroport atunci când intenţiona să părăsească ţara, Bologa afirmând că acţiunea a avut loc pentru a i se aduce acestuia la cunoştinţă calitatea de suspect într-un nou dosar.

„În dosarul la care faceţi trimitere, la care procurorul DNA a dus cu mandat de aducere pe unul dintre inculpaţi la sediul DNA această măsură nu a fost luată de procuror pentru a împiedica să fugă pe cel care era judecat pentru alte fapte de corupţie, în instanţă. Pur şi simplu procurorul aflând că persoana în cauză vrea să plece din România, a apreciat că pentru buna desfăşurare a anchetei pe care o face într-un alt dosar penal şi pentru a-i aduce acestuia la cunoştinţă calitatea de suspect este necesară prezenţa acestuia la DNA. Au fost două dosare care s-au suprapus. Nu am luat aceatsă măsură, aducerea cu mandat de aducere pentru a-l împiedica să se sustragă dintr-un dosar în care se aştepta o hotărâre, o condamnare sau o achitare, nu se ştia. Era condamnat în primă instanţă”, a mai spus el.

Citește și:
Etichete: