Ce se întâmplă la granița Ucrainei. Imaginile din satelit arată mișcările trupelor ruse

Ce se întâmplă la granița Ucrainei. Imaginile din satelit arată mișcările trupelor ruse

Noi imagini din satelit arată cum Rusia își grupează trupele și echipamentele în cel puțin trei locuri de la granița cu Ucraina. Este vorba despre regiunile Belgorod și Voronej, peste graniță de Harkov, și zona orașului Matveev Kurgan, din sud, aproape de granița cu regiunea Donețk. Forțele lui Vladimir Putin pregătesc o nouă ofensivă și în interiorul Ucrainei, către est și sud-est spre Donbas și orașele de la Marea Neagră. Mai multe detalii, în continuare.

Noi imagini din satelit. Ce se întâmplă la granița Ucrainei

Noi imagini surprinse din satelit arată ultimele mișcări ale trupelor ruse la granița cu Ucraina. Țara condusă de Putin își grupează unitățile și echipamentele în cel puțin trei locuri de la granița cu Ucraina: în regiunile Belgorod și Voronej, peste graniță de Harkov, și în zona orașului Matveev Kurgan, din sud, aproape de granița cu regiunea Donețk.

Rusia își adună trupele și în interiorul Ucrainei, pe care a invadat-o pe 24 februarie, în pregătirea ofensivei către est și sud-est spre Donbas și orașele de la Marea Neagră. De acolo, trupele ruse pot avansa înspre est sau sud-est, în încercarea de a încercui un contingent de forțe terestre ucrainene.

În cazul în care orașul asediat Mariupol, unde se duc ultimele bătălii, va cădea, rușii ar putea continua ofensiva spre nord, având ca țintă încercuirea trupelor ucrainene. De precizat însă că acolo sunt plasate unele dintre cele mai experimentate și mai bine echipate unități ucrainene, care sunt și bine ancorate în poziții cheie.

Citește și: Ce îi așteaptă pe ucraineni, după ce trupele ruse s-au retras din estul țării. Care ar fi următoarea țintă

Convoi militar rusesc lung de 13 kilometri, la est de orașul Harkov

Dincolo de graniță, în partea de est a Ucrainei, mai multe convoaie cu echipamente militare au fost surprinse de-a lungul unei autostrăzi în apropiere de Vilkhuvatka.

Luni, alte convoaie militare suplimentare au fost văzute în regiunea Donbas, dar și în apropierea orașelor ucrainene Bilokurakyne și Kyslikva, potrivit Maxar.

Convoaiele conțin, împreună, peste 200 de vehicule și includ tancuri, transportoare blindate de trupe, artilerie tractată și echipamente de sprijin, relatează sursa citată, conform CNN.

În urmă cu trei zile, imaginile colectate de Maxar Technologies păreau a surprinde un convoi militar rusesc lung de 13 kilometri, care, la 8 aprilie, se deplasa către sud, prin orașul Velkyi Burluk din estul Ucrainei. Orașul este localizat la est de Harkov, aproape de graniţa Ucrainei cu Rusia.

Imaginile prezintă „vehicule blindate, camioane cu artilerie tractată şi echipamente de sprijin“ care alcătuiesc convoiul, a precizat Maxar Technologies.

Citește și: