14 mart. 2022 | 11:49

Ce se întâmplă la baza NATO din Estonia. Trupele se pregătesc pentru următoarea mișcare a lui Vladimir Putin

ULTIMA ORĂ
Ce se întâmplă la baza NATO din Estonia. Trupele se pregătesc pentru următoarea mișcare a lui Vladimir Putin

„Ne-am pregătit ca Estonia, Letonia, Lituania și toată regiunea Mării Baltice să se confrunte cu același tip de incursiune militară”, spune comandantul bazei. La baza militară Tapa a NATO din centrul Estoniei, invazia Ucrainei de către Rusia a stârnit un sentiment sporit de intenție în rândul trupelor.

Ce se întâmplă la baza NATO din Estonia

Într-o recentă zi a săptămânii, și în ciuda ninsorilor abundente, au existat o mulțime de semne de activitate în jurul taberei din prima linie, la doar 160 de kilometri de granița cu Rusia, în timp ce soldații se întrebau care ar putea fi planurile de viitor ale președintelui rus Vladimir Putin.

În orașul Tapa, la nord de bază, recruți înarmați estonieni au practicat patrule de stradă, verificând metodic drumurile laterale pentru potențiali invadatori. Mai aproape de tabăra principală, un vehicul al poliției civile a derapat până la oprire pentru a bloca traficul din sens opus, înainte ca un convoi de opt camioane militare uriașe să vină la un exercițiu de antrenament. Vehiculele blindate au putut fi văzute urmărind marginea unei păduri mai departe în afara drumului.

Decizia Moscovei de a lansa o invazie pe scară largă a unuia dintre vecinii săi a concentrat mințile oamenilor asupra sarcinii de care aveau loc aici: apărarea națională și potențiala amenințare pe care Rusia o poate reprezenta pentru Estonia.

„Vigilența este cheia. Trebuie să o exercităm acum, astfel încât să nu pierdem niciun indiciu că amenințarea va fi îndreptată către Estonia”, a spus el, conform politico.eu.

El a spus că trupele sale s-au pregătit de mult pentru un astfel de scenariu bazat pe lecțiile din istoria Estoniei, a fost ocupată de Uniunea Sovietică timp de 48 de ani, și pe agresiunea Rusiei împotriva vecinilor săi în ultimii ani.

„Sistemul nostru este construit astfel încât am prevăzut deja această situație. Ucraina se află în prezent sub invazia rusă, dar ne-am pregătit ca Estonia, Letonia, Lituania și toată regiunea Mării Baltice să se confrunte cu același tip de incursiune militară”, a spus Merilo.

Într-adevăr, liderii baltici au semnalat riscul agresiunii ruse în regiune cel puțin din 2008, când Rusia a invadat Georgia.

Fostul prim-ministru leton Valdis Dombrovskis, acum comisar european, a declarat săptămâna aceasta că Putin va viza probabil statele baltice pentru a extinde accesul țării sale la Marea Baltică, dacă își va atinge obiectivele militare în Ucraina.

Liderii baltici au cerut ca trupele NATO să fie staționate în baze precum Tapa în mod permanent, dar deocamdată rămân pe un sistem de rotație permanentă. În afara biroului lui Merilo, la marginea terenului de paradă, trupele britanice au putut fi văzute ducând pe umăr ceea ce părea un lot de lansatoare de rachete noi, testând obiectivele și observând senzația trusei.

Steagurile NATO, Estoniei, Regatul Unit, UE, Franței și Danemarcei  fluturau în vârful stâlpilor deasupra capetelor lor.

Peste terenul de paradă, la sediul lagărului grupului de luptă al Regimentului Regal de Tancuri Britanic, locotenent-colonelul Simon Worth, comandantul, a sugerat că, dacă trupele sale s-ar fi întrebat vreodată de ce au fost postate în Estonia rurală, atacul reînnoit al Rusiei asupra Ucrainei ar fi fost definitiv.

„În acest moment, contextul strategic și fluxul de știri continuu pe care le văd înseamnă că nu este necesară o explicație despre motivul pentru care acest lucru este atât de important. Sentimentul scopului este un lucru uimitor”, a spus el.

Într-o unitate de depozitare de pe un drum plin de șanțuri din biroul lui Worth, un motor a răcnit și o macara a ridicat un motor într-un vehicul blindat, în timp ce inginerii își dădeau instrucțiuni unul altuia.

„Doar să trăiești în acel mediu este o provocare”

Un tanc britanic Challenger 2 parcat afară era pregătit pentru următorul exercițiu de antrenament. Comandantul tancului responsabil de acesta a spus că a simțit că soldații săi și-au pus lunile în Estonia, grupul său de luptă a sosit la Tapa în septembrie anul trecut, să învețe cum să conducă vehiculul în condiții mai pline de pădure, mai dens și mai reci decât fuseseră folosite.

Temperaturile aici au scăzut la minus 26 de grade în decembrie, forțând grupul de luptă să-și adapteze rapid abordarea, a spus comandantul Worth.

„Doar să trăiești în acel mediu este o provocare, așa că lupta în el este și mai grea”, a spus el.

Un precursor al bazei Tapa a fost construit de Armata Roșie Sovietică în timpul ocupației Estoniei, care a durat între 1940 și 1941 și din nou între 1944 și 1991, când Uniunea Sovietică s-a prăbușit.

După ce Rusia a invadat Georgia în 2008 și Ucraina în 2014, țările baltice au cerut NATO să trimită trupe peste marginile sale de est. În 2016, la un summit de la Varșovia, liderii NATO au decis să facă rotație permanentă a trupelor prin Estonia, Letonia, Lituania și Polonia.

Acum, liderii baltici spun că trupele NATO ar trebui să fie staționate permanent aici cu echipamente mai multe și mai bune, deoarece se tem că obiectivul final al lui Putin este dincolo de preluarea puterii în Ucraina.