Ce riscă șoferii care provoacă accidente mortale în Marea Britanie. Noua lege este clară: condamnare pe viață

Ce riscă șoferii care provoacă accidente mortale în Marea Britanie. Noua lege este clară: condamnare pe viață

Marea Britanie vrea să-i pedepsească dur pe șoferii care provoacă accidente mortale. Conducătorii auto ar putea primi condamnări pe viață, ca parte a modificărilor ce vor intra în vigoare săptămâna aceasta. Astfel, judecătorii îi vor putea băga în spatele gratiilor pentru tot restul vieții pe acele persoane care se urcă la volan în timp ce sunt sub influența alcoolului sau a drogurilor și ucid oameni în trafic. În prezent, pedeapsa pentru astfel de infracțiuni este de maximum 14 ani de închisoare.

Marea Britanie schimbă foaia. Șoferii periculoși ar putea fi condamnați pe viață

Legea actuală din Marea Britanie permite judecătorilor doar să închidă șoferii pe o perioadă de maximum 14 ani. Însă, de marți, un conducător auto care ucide ar putea fi închis pe viață.

„Cei responsabili se vor confrunta acum cu posibilitatea de a-și petrece restul vieții în spatele gratiilor”, a declarat ministrul Justiției, Dominic Raab.

Modificările intră în vigoare ca parte a Legii privind poliția, criminalitatea, sentințele și instanțele, notează BBC. În plus, noua legislație va incrimina vătămarea corporală gravă provocată de conducerea neglijentă. Autoritățile britanice și-au anunțat intenția de a schimba legea încă din 2017, care va intra, marți. Potrivit acestora, înăsprirea pedepselor se aplică infracțiunilor comise în Anglia, Scoția și Țara Galilor, dar nu și în Irlanda de Nord, care are legi separate privind siguranța rutieră.

„Au fost pierdute prea multe vieți din cauza unui comportament nesăbuit la volan, care a devastat atâtea familii”, a subliniat Raab. „Șoferii care manifestă un comportament rău pe drumuri reprezintă un pericol pentru noi toți. Cei care se comportă fără a ține cont de riscul pe care îl prezintă merită cele mai aspre pedepse atunci când acțiunile lor fură viețile altora”, a spus Steve Gooding, directorul Fundației RAC.

Conducătorii auto trebuie să-și schimbe comportamentul la volan

Prin amenințarea cu o posibilă condamnare pe viață, Gooding speră că șoferii care conduc nesăbuit își vor schimba comportamentul la volan.

„Omuciderea involuntară implică deja o pedeapsă maximă de închisoare pe viață, așa că este greu de susținut că uciderea cuiva cu o mașină nu justifică o posibilă sancțiune de o severitate similară”, a punctat acesta.

Guvernul vrea să se asigure că „pedepsele reflectă gravitatea crimelor și nenorocirea pe care șoferii criminali o lasă în urma lor”. Procuratura va continua să acuze oamenii de crimă sau ucidere din culpă dacă există dovezi că o mașină a provocat astfel de tragedii. Citește și Treci granița și poți rămâne fără carnet, pentru greșeli ”banale”: reguli de circulație în Grecia, Italia, Spania