11 mart. 2022 | 10:33

Ce plan are Vladimir Putin, după ce firmele străine s-au retras din Rusia. Liderul de la Kremlin a găsit o variantă

ULTIMA ORĂ
Ce plan are Vladimir Putin, după ce firmele străine s-au retras din Rusia. Liderul de la Kremlin a găsit o variantă

Guvernul rus spune că a elaborat un proiect de legislație care introduce o administrație „externă” în cazul în care proprietarii internaționali decid să-și închidă companiile în țară din cauza deciziei sale de a invada Ucraina vecină.

Planul lui Vladimir Putin, după ce firmele străine s-au retras din Rusia

Un număr tot mai mare de companii occidentale au suspendat sau au încheiat operațiunile în Rusia, după ce Statele Unite și țările europene au impus sancțiuni economice paralizante care au dat deja o lovitură severă economiei ruse, provocând scăderea rublei și creșterea semnificativă a prețurilor.

„Este necesar să se introducă managementul extern și apoi să se transfere aceste întreprinderi către cei care doresc să lucreze”, a spus el, după ce premierul Mihail Mișhustin a declarat că guvernul a pregătit proiectul de lege, conform Aljazeera.

Putin le-a mai spus miniștrilor săi că Rusia ar trebui să se asigure că drepturile investitorilor străini care au ales să rămână în țară sunt „protejate în mod fiabil”.

Investițiile străine acumulate în cei 30 de ani de la prăbușirea Uniunii Sovietice și locurile de muncă pe care aceasta le-a adus se îndreaptă spre ușă.

De la Boeing și Airbus la Apple, Disney, TikTok, McDonald’s și Starbucks, mărcile de top și liderii din industrie își suspendă operațiunile în Rusia sau își fac planuri pentru a înceta operațiunile comerciale în continuare.

Mari corporații precum Volkswagen, Ikea și Apple au oprit fabricile sau au oprit vânzările, în timp ce giganții energetici BP, Exxon și Shell au spus că vor înceta să cumpere petrol și gaze rusești sau să renunțe la parteneriate acolo.

„Țările occidentale încearcă să creeze o penurie de bunuri importate de zi cu zi în țara noastră, forțând închiderea afacerilor străine care operează cu succes”, a spus ministrul rus de finanțe Anton Siluanov.

Ziarul rus Izvestia a informat joi că guvernul și procuratura generală au în vedere o propunere de naționalizare a companiilor străine care au anunțat că se retrag din Rusia din cauza războiului din Ucraina. Ziarul a spus că are o listă de aproape 60 de companii, printre care IKEA, McDonald’s, Apple, Microsoft, IBM și Porsche, printre altele.

Desfășurarea afacerilor în Rusia a devenit prea dificilă

Articolul spunea că unii îndemnau la prudență. Un expert citat a avertizat împotriva acțiunilor pripite, spunând că unele dintre companii acționează sub presiunea guvernelor lor și că ar fi greșit să concluzionăm că și-au închis porțile pe piața rusă pentru totdeauna.

Pentru multe companii, desfășurarea afacerilor în Rusia a devenit, de asemenea, pur și simplu prea dificilă din cauza preocupărilor practice legate de plăți, transport maritim și asigurări, potrivit lui Rachel Ziemba, un membru senior adjunct la Center for a New American Security.

Companiile ruse se confruntă cu restricții privind împrumuturile și importurile de echipamente care ar putea să le limiteze capacitatea de a desfășura afaceri pe termen lung. SWIFT, sistemul internațional de plăți, a întrerupt mai multe bănci majore din Rusia, în timp ce companiile de carduri de credit Visa, Mastercard și American Express suspendă și operațiunile.

Adresându-se cabinetului său, Putin a recunoscut că sancțiunile impuse de la invazia din 24 februarie se simt, dar a subliniat că Rusia a mai suportat astfel de măsuri, nu se închide de nimeni și continuă să își îndeplinească obligațiile în sfera aprovizionării cu energie.

„Au anunțat că opresc importul de petrol rusesc pe piața americană. Prețurile acolo sunt mari, inflația este fără precedent, probabil că a atins cote istorice. Ei încearcă să dea vina pe noi pentru rezultatele propriilor greșeli”, a spus Putin.

Revenind împotriva Occidentului, guvernul rus a declarat mai devreme că a interzis exporturile de echipamente de telecomunicații, medicale, auto, agricole, electrice și tehnologice, printre altele, până la sfârșitul anului 2022.

În total, peste 200 de articole au fost incluse pe lista de suspendare a exporturilor, care cuprindea și vagoane de cale ferată, containere, turbine și alte bunuri.