31 ian. 2022 | 13:35

Ce este Malik, fenomenul care face ravagii în Europa: așa înțelegi schimbările climatice

ACTUALITATE
Ce este Malik, fenomenul care face ravagii în Europa: așa înțelegi schimbările climatice

Furtuna Malik face ravagii pe continentul Europa. Bilanțul pierderilor provocate de acest fenomen meteorologic agresiv a ajuns duminică la șase morți.

Conform DailyMail, un tânăr de 27 de ani a murit în provincia Pomerania din nordul Poloniei, când un copac a căzut peste mașina în care se afla. Mai mult, o altă persoană a fost rănită.

Furtuna Mlik, consecința încălzirii globale

Pompierii polonezi au răspuns la mii de apeluri pentru îndepărtarea unor arbori doborâți de vânt și pentru fixarea unor acoperișuri. Autoritățile au anunțat că circa 680.000 de locuințe au rămas fără curent electric. De asemenea, în Cehia, un zid de cinci metri s-a dărâmat într-o zonă industrială din Velke Pritocno, la vest de Praga, îngropând doi muncitori. Unul dintre ei a murit pe loc, iar celălalt a fost dus la spital cu fracturi.

În Germania, în Scoția, dar și în Danemarca furtuna Malik face dezastre materiale și umane. Șase pierderi de vieți omenești, sute de locuințe fără curent și inundații majore.

Furtuna a provocat, de asemenea, daune materiale importante și a afectat sute de mii de cetățeni. Pompierii polonezi au răspuns la mii de apeluri pentru îndepărtarea unor arbori doborâţi de vânt şi pentru fixarea unor acoperişuri. Autorităţile au anunţat că circa 680.000 de locuinţe au rămas fără curent electric.

Pe coastele Mării Nordului s-au emis mai multe alterte. Celebra piaţă de peşte din cartierul Altona din Hamburg a fost inundată de valurile ridicate de furtună, iar peste nivelul apei în districtul Sankt Pauli din acelaşi oraş a ajuns la 2,84 metri deasupra mediei.

Cetățenii europeni consideră că încălzirea globală este cel mai important subiect cu care ne confruntăm. Mai exact, mai mult de jumătate dintre ei au spus că e cea mai mare provocare pentru viitorul nostru.

Conform celui mai nou Eurobarometru comandat de Parlamentul European, principalele constatări ale sondajului de opinie realizat la nivelul Uniunii Europene sunt următoarele.

Nouă din zece tineri cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani spun că lupta împotriva schimbărilor climatice poate contribui la îmbunătățirea propriei stări de sănătate și bunăstare.