Ce este apocalipsa cuantică: ne va afecta pe toți

Ce este apocalipsa cuantică: ne va afecta pe toți

Experții avertizează că, în cele din urmă, computerele cuantice ar putea să depășească metodele convenționale de criptare, o soartă potențial periculoasă pentru umanitate, pe care o numesc „apocalipsa cuantică”.

Schimbarea celei mai dure criptări de astăzi ar dura aproape o eternitate, dar odată cu apariția computerelor cuantice, avertizează experții, procesul ar putea fi redus la doar câteva secunde, conform BBC.

Acest tip de ar putea avea consecințe dezastruoase, dacă ar ajunge pe mâini greșite.

„Tot ceea ce facem astăzi pe internet, de la cumpărarea de lucruri online, tranzacții bancare, interacțiuni cu rețelele sociale, tot ceea ce facem este criptat”, a declarat Harri Owen, director de strategie al companiei PostQuantum pentru BBC.

Apocalipsa cuantică ne va afecta pe toți, dacă se va-ntâmpla

Dar computerele cuantice ar putea permite actorilor răi să „șteargă conturile bancare, să închidă complet sistemele guvernamentale de apărare”, a avertizat Owen.

Ilyas Khan, directorul executiv al companiei Quantinuum din Cambridge și Colorado, a fost de acord, denumind computerele cuantice care distrug criptarea „o amenințare pentru modul nostru de viață”, într-un interviu.

Guvernele intră deja în acțiune pentru a evita posibilitatea ca adversarii lor să câștige avantajul. Departamentul de Comerț al SUA, de exemplu, a trecut recent pe lista neagră un număr de firme chineze, dintre care unele au fost adăugate din cauza potențialei lor „capacități de a întrerupe criptarea sau de a dezvolta o criptare indestructibilă”.

Cercetătorii de la giganți tehnologici precum Google și Microsoft speră să se mențină în fața tendinței prin verificarea cuantică a datelor clasificate importante.

Institutul Național pentru Știință și Tehnologie din SUA (NIST) speră, de asemenea, să vină cu o strategie unificată pentru a proteja datele importante de apocalipsa cuantică iminentă.

Apocalipsa cuantică va veni probabil peste mulți ani, dacă se întâmplă. Dar, între timp, cercetătorii merg înainte, încercând să prezică un viitor în care computerele cuantice sparg cu ușurință standardele de criptare de astăzi.