Procesoarele viitorului sunt aici: ce știm despre cipurile cuantice și cu ce ne pot ajuta

Procesoarele viitorului sunt aici: ce știm despre cipurile cuantice și cu ce ne pot ajuta

International Business Machines sau IBM a declarat că a proiectat un nou cip de calcul cuantic despre care directorii săi cred că va permite sistemelor cuantice să înceapă să depășească computerele clasice la anumite sarcini în următorii doi ani.

IBM a spus că cipul său de calcul „Eagle” are 127 așa-numiți „qubiți”, care pot reprezenta informații în formă cuantică. Calculatoarele clasice funcționează folosind „biți” care trebuie pot să fie 1 sau 0, dar qubiții pot fi atât 1, cât și 0 simultan.

Acest fapt ar putea face într-o zi calculatoarele cuantice mult mai rapide decât omologii lor clasici, dar qubiții sunt extrem de greu de construit și necesită frigidere criogenice uriașe pentru a funcționa corect. În timp ce cel mai nou cip M1 Max al Apple are 57 de miliarde de tranzistori – un proxy aproximativ pentru biți – IBM spune că noul său cip Eagle este primul care are mai mult de 100 de qubiți.

Putere de calcul incredibilă

Cu toate acestea, compania a spus că noile tehnici pe care le-a învățat în construirea cipului, care este fabricat la unitățile sale din statul New York, vor produce în cele din urmă mai mulți qubiți atunci când sunt combinate cu alte progrese în sistemele de refrigerare și control ale computerului cuantic. Compania a declarat că plănuiește un cip „Osprey” în 2022 cu 433 de qubiți și un cip „Condor” de 1.121 de qubiți.

În acel moment, compania spune că va fi aproape de ceea ce se numește „avantaj cuantic”, punctul în care calculatoarele cuantice pot învinge computerele clasice.

Darío Gil, vicepreședinte senior la IBM și șeful diviziei sale de cercetare, a spus că asta nu înseamnă că aparatele cuantice le vor depăși pe cele tradiționale dintr-o dată. În schimb, ceea ce își imaginează IBM este o lume în care unele părți ale unei aplicații de calcul rulează pe cipuri tradiționale, iar unele părți rulează pe cipuri cuantice, în funcție de ceea ce funcționează cel mai bine pentru fiecare sarcină.

„Credem că vom putea ajunge la o demonstrație a avantajului cuantic – ceva care poate avea valoare practică – în următorii doi ani. Aceasta este căutarea noastră”, a spus Gil.

Citește și: