15 sept. 2021 | 20:25

Cea mai nouă descoperire a celor de la Google schimbă legile fizicii

ACTUALITATE
Cea mai nouă descoperire a celor de la Google schimbă legile fizicii

Cercetătorii Google tocmai au publicat un studiu pe serverul ArXiv, susținând că au creat „Time Crystals” sau „cristale ale timpului” care sfidează fizica folosind computerul cuantic Sycamore al companiei și, sincer, este imposibil de spus cât de importantă ar putea fi această descoperire.

Un cristal al timpului este stabil și într-un flux continuu, cu stări definibile care se repetă la intervale previzibile fără a își pierde vreodată energia. Altfel spus, aceste „cristale” evită una dintre cele mai importante legi ale fizicii, a doua lege a termodinamicii, care afirmă că tulburarea sau entropia unui sistem izolat trebuie să crească întotdeauna. Acestea rămân stabile, rezistând oricărei dizolvări în aleatoriu, în ciuda existenței într-o stare constantă de flux.

Mă rog, aceste cristale nu sunt o noutate neapărat, ele au fost intuite de câștigătorul premiului Nobel pentru Fizică, Frank Wilczek, în 2012.

„A fost o mare surpriză”, a declarat Curt von Keyserlingk, fizician la Universitatea din Birmingham din Marea Britanie, care nu a fost implicat în studiu. „Dacă ai întreba pe cineva acum 30, 20 sau poate chiar 10 ani în urmă, nu s-ar fi așteptat la acest lucru”.

Dacă nu găsești ceva în natură, nu înseamnă că nu poate exista

Practic, un cristal al timpului este ca un pendul care nu încetează niciodată să se balanseze.

„Chiar dacă izolați complet un pendul din univers, deci nu există frecare și nici o rezistență la aer, acesta se va opri în cele din urmă. Și asta datorită celei de-a doua legi a termodinamicii”, a declarat Achilleas Lazarides, fizician la Universitatea din Loughborough în Marea Britanie, care a fost printre oamenii de știință care au descoperit mai întâi posibilitatea teoretică a noii etape în 2015. 

Noutatea teoretică a cristalelor este, în anumite privințe, o sabie cu două tăișuri, deoarece fizicienii se luptă în prezent să găsească moduri în care acestea să fie folosite, deși von Keyserlingk a sugerat că ar putea fi folosiți ca senzori de înaltă precizie. Alte propuneri includ utilizarea cristalelor pentru o mai bună stocare a memoriei sau pentru dezvoltarea computerelor cuantice cu o putere de procesare chiar mai rapidă.

Dar, cea mai mare întrebuințare pentru cristalele de timp poate fi deja aici. Acestea ar putea permit oamenilor de știință să cerceteze limitele mecanicii cuantice.

„Îți permite să nu studiezi doar ceea ce apare în natură, ci de fapt să proiectezi și să privești ceea ce mecanica cuantică  îți permite să faci și ce nu”, a spus Lazarides.

„Dacă nu găsești ceva în natură, nu înseamnă că nu poate exista, deoarece tocmai am creat unul dintre aceste lucruri”, a mai adăugat acesta.