Google construiește un computer cuantic comercial până în 2029. Ce înseamnă acest lucru pentru viitorul tehnologiei

Google construiește un computer cuantic comercial până în 2029. Ce înseamnă acest lucru pentru viitorul tehnologiei

Dezvoltatorii Google sunt încrezători că pot construi un computer cuantic de calitate comercială până în 2029.

CEO-ul Google, Sundar Pichai, a anunțat planul în cursul Google I/O 2021, iar într-o postare pe blog, inginerul cuantic AI Erik Lucero a subliniat în continuare obiectivul companiei de a „construi un computer cuantic util, corectat prin erori”, în mai puțin de un deceniu.

Executivii au dezvăluit, de asemenea, noul campus Google din Santa Barbara, California, dedicat inteligenței artificiale cuantice. Campusul are primul centru de date cuantice Google, laboratoare de cercetare hardware și propriile facilități de fabricație de cipuri cuantice ale companiei.

Google vrea să revoluționeze tehnologia

Principalele beneficii ale calculelor cuantice vin în termeni de putere de procesare, scară și precizie, permițând cercetătorilor să ruleze calcule complexe incredibil de repede. Experții prezic că calculul cuantic va contribui la creșterea progreselor într-o serie de industrii, inclusiv asistența medicală, economia, criptarea, inteligența artificială, durabilitatea și energia.

„Pe măsură ce privim zece ani în viitor, multe dintre cele mai mari provocări globale, de la schimbările climatice până la gestionarea următoarei pandemii, necesită un nou tip de calcul”, a spus Lucero.

Tot el menționează că, pentru a construi baterii mai bune (pentru a ușura sarcina de pe rețeaua electrică), sau pentru a crea îngrășăminte pentru a hrăni lumea fără a crea 2% din emisiile globale de carbon (așa cum o face astăzi fixarea azotului), sau pentru a crea medicamente mai specifice (pentru a opri următoarea pandemie înainte de a începe), trebuie să înțelegem și să proiectăm mai bine moleculele.

Asta înseamnă să simulăm natura cu exactitate. Dar nu poți simula moleculele foarte bine folosind computerele clasice.

Google nu este singur în cursa pentru calculul cuantic: IBM instalează anul acesta primul său computer cuantic comercial la Cleveland Clinic, ca parte a unui parteneriat de zeci de ani pentru a stimula descoperirile din industria medicală și farmaceutică.