09 nov. 2022 | 15:04

Ce ar putea însemna pentru Europa o victorie a republicanilor în SUA?

ULTIMA ORĂ
Ce ar putea însemna pentru Europa o victorie a republicanilor în SUA?

America a votat marți în alegerile de la jumătatea mandatului care au divizat țara. Iar în Europa, există temeri că o prezență puternică a partidului republican de dreapta – și în special a unora dintre candidații mai extremiști susținuți de fostul președinte Donald Trump – ar putea trimite niște unde de șoc destul de nedorite peste Atlantic.

Efectul în Europa al unei victorii a Partidului Republican în SUA

Dacă republicanii vor câștiga controlul Congresului, președinția lui Joe Biden va fi la pământ. Se pun întrebări serioase cu privire la impactul asupra sprijinului SUA pentru Ucraina împotriva războiului Rusiei, asupra securității europene și asupra legăturilor comerciale transatlantice, scrie Euronews.com.

Cu o atmosferă politică tensionată și toxică, după ce Trump și-a exprimat dorința că își dorește un nou mandat în 2024,  un Partid Republican în fruntea Congresului va da având dreptei populiste în Europa și în alte părți.

Economia, și în special inflația, sunt cele mai mari probleme pentru alegători. Există diviziuni profunde și pe teme precum dreptul la avort, criminalitatea, imigrația, controlul armelor și schimbările climatice.

În ciuda unor realizări legislative notabile, sondajele nu arată deloc bine pentru Biden.

De data aceasta, alegerile sunt presărate cu dezinformare și teorii ale conspirației, dar și de o amenințarea creșterii violenței politice.

„Acestea nu sunt pur și simplu alegeri între democrați și republicani, ci și un scrutin pentru controlul partidului republican, care se află într-o luptă profundă, profundă pentru ceea ce reprezintă”, a declarat profesorul Scott Lucas de la Universitatea Birmingham și University College Dublin din Marea Britanie și editor al EA Worldview.

„În cele din urmă, acesta este un scrutin pentru democrația americană”, a declarat el pentru Euronews. „Balustradele de protecție pentru democrația americană sunt dărâmate”.

„Sistemul abia a rezistat în 2020/21”, a adăugat el, pentru că instituțiile s-au asigurat că „tentativa de lovitură de stat” a lui Trump de a încerca să anuleze alegerile a eșuat.

Este în pericol ajutorul american pentru Ucraina?

Până în prezent, cea mai mare parte a sprijinului financiar acordat de aliații occidentali Ucrainei de când Rusia a lansat războiul în februarie a fost suportată de Washington. Valoarea totală a angajamentelor SUA depășește 52 de miliarde de euro, potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială.

Dar există temeri că sprijinul ar putea scădea – nu doar pentru Ucraina, ci și pentru securitatea europeană mai largă – mai ales dacă republicanii vor prelua controlul Congresului.

„Cred că oamenii vor sta în recesiune și nu vor scrie un cec în alb pentru Ucraina”, a declarat într-un interviu recent liderul minorității din Camera Reprezentanților a SUA, Kevin McCarthy – un susținător puternic al Ucrainei.

În luna mai, 57 de republicani din Camera Reprezentanților și 11 senatori republicani au votat împotriva unui pachet major de ajutor pentru Ucraina în valoare de 40 de miliarde de euro.